ÇATIŞMA RİSKİ HAKKINDA İKİ TARAF NE SÖYLÜYOR?

Rusya tehdit iddialarını reddediyor ve askerlerini istediği gibi kendi topraklarında konuşlandırabileceğini söylüyor. Ayrıca, Ukrayna ve NATO'yu gerilimi tırmandırmakla suçluyor ve Kiev'in 2014'ten bu yana Rus yanlısı ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen iki doğu bölgesini geri almaya çalışabileceğini öne sürdü. 

Ukrayna, böyle bir saldırı planını reddediyor ve Rusya'nın olası bir saldırı için sınırlarının yakınında toplanmış 92 binden fazla askeri olduğunu söylüyor. 

RUSYA İŞGALİ MÜMKÜN MÜ?

Reuters, Batılı istihbarat yetkilileri ve Kremlin’in pozisyonuna aşina olan Ruslar da dahil olmak üzere bir düzineden fazla kaynakla görüştü ve neredeyse hepsi, bir işgalin yakın bir ihtimal olmadığı konusunda hemfikirdi. 

Daha makul bir senaryo, Başkan Vladimir Putin'in, Rusya'nın Ukrayna'daki "kırmızı çizgilerini" savunma konusunda ciddi olduğunu belirtmek için askeri güç tehdidini kullanmasıydı. Son haftalarda birçok kez, Ukrayna'nın ittifaka nihai üyeliği ihtimali bir yana, Ukrayna'ya NATO silah tedarikini veya oradaki NATO varlığını kabul etmeye hazır olmadığını belirtti. 

Bu kaynaklar, Putin'in, baharda 100 binden fazla Rus askerinin Ukrayna sınırı yakınında toplanıp ardından geri çekildiği gibi, tırmanan krizleri azaltmada usta olduğunu ekledi. Bu şekilde, Rusya karşıtlarının niyetini tahmin etmesini sağlıyor ve Batı'ya Rusya'nın hafife alınması gereken bir güç olduğunu hatırlatıyor.

SAVAŞ NASIL OLABİLİR?

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü'ne (IISS) göre, Rusya'nın silahlı kuvvetleri 900 bin aktif personele sahipken, Ukrayna 209 bin personele sahip. Ancak IISS'de hibrit savaş alanında kıdemli bir kişi olan Samir Puri, Rusya için gerçek avantajın, Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı savaşta savaşan vekillere sahip olması olduğunu söyledi. 

UKRAYNA KENDİNİ SAVUNMAYA NE KADAR HAZIR?

Ukrayna, Kırım'ı gerçek bir savaş olmadan Rusya'ya kaybettiği 2014 yılına göre askeri açıdan önemli ölçüde daha güçlü. Washington tarafından sağlanan gelişmiş tanksavar füzeleri var ve ABD’nin istihbarat desteğinden faydalanabilir. Ancak yine de güçle karşı karşıya. 

Londra'daki Chatham House düşünce kuruluşunda araştırma görevlisi olan Mathieu Boulegue, "Ukrayna için mesele, ellerinden geldiğince direnmek, Batı'dan yardım için dua etmek ve nihayetinde savaşmak olacaktır. Rusya tam olarak işgal ederse, Kiev'in sorunu, işgalin maliyetini Rusya için muazzam hale getirmek için ayaklanma karşıtı tarzda bir savaş başlatmak olacaktır" dedi. 

MOSKOVA'YI BAŞKA NELER CAYDIRABİLİR?

Batı dünyası, Rusya’nın Kırım'ı ilhak etmesinden sonra Rusya'ya yaptırımlar getirdi ve bunlara, yeni inşa edilen Kuzey Akım 2 boru hattından Almanya'ya Rus gazı verilmesini engellemek gibi acı verici yeni önlemler ekleyebilir. Putin, Ukrayna’yı işgal ederse Batı ile ilişkilerin tamamen kopma riskini göze almış olacak. 

NATO'nun Ukrayna savunmasında ne kadar ileri gidebileceği belli değil ki bu tüm taraflar için risklerle dolu olacak. Ukrayna NATO üyesi değil, ancak hiçbir şey yapmamak ittifakın alakasız görünmesine neden olur.

Samir Puri, "Bu, oynamakta olan bir eşek şakası oyunu. Hem NATO'da hem de Moskova'da, tırmanan adımların nereye varabileceğine dair hesaplamalar olacak. NATO savaşmak için konuşacak olsaydı, Ruslar bunu inanılmaz bir tırmanış olarak görürdü" dedi. 

Reuters