Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları 20'nci gününde de devam ediyor.

İki ülke arasındaki müzakereler devam ederken, ABD Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık uçaksavar ve tanksavar yardımı yapacağını duyurdu.

Müzakerelerden henüz sonuç çıkmazken tarafların karşılıklı suçlamaları da devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Harkiv istikametinde Rusya’ya ilerleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Ukrayna da Rusya'yı tahliye konvoylarına saldırmakla suçluyor.

Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden'ın Putin'e yönelik 'savaş suçlusu' ifadesini kullanması ipleri gerdi. Kremlin, "Bombaları dünya çapında yüz binlerce insanı öldüren devlet başkanının bu tür söylemlerini kabul edilemez ve affedilemez buluyoruz” açıklamasında bulundu.

CANLI ANLATIM

13.00 | Rusya, düşürülen Bayraktar İHA’sının fotoğrafını paylaştı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kiev’de düşürülen Bayraktar TB2 İHA’sının fotoğrafını Twitter hesabından paylaştı. Rusça ve İngilizce yapılan açıklamada, “Kiev bölgesinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin düşürülen Bayraktar İHA'larından biri…” denildi.

12.45 | “Ukrayna tarafsız kalması gerektiğini anlarsa, harekat biter”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, harekatın sona ermesi için Ukrayna’nın ‘tarafsız’ kalması şartını hatırlattı. Haftalık basın toplantısında konuşan Zaharova, “Kiev'in Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Naziden arındırılması sorunu için barışçıl çözüm bulunmasının, bağımsız Ukrayna halkının ve tüm Avrupa yararına tarafsız bir devlete dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu idrak edeceğini umuyoruz. Kievli temsilciler bunu ne kadar çabuk anlarsa, özel askeri harekat o kadar çabuk biter” dedi.

12.30 | Ukrayna, “Mariupol’da tiyatroya saldırıldı” dedi, Rusya reddetti

Mariupol’da yerel yetkililer, bir tiyatroya Rus bombardımanı olduğunu belirtti. Yetkililerin açıklamasına göre olayda can kaybı yaşanmadı.

RIA haber ajansının aktardığı göre Rusya Savunma Bakanlığı, tiyatroya saldırıldığı yönündeki iddiayı reddetti.

11.15 | Zelenski: Ukrayna'nın AB'ye üye olmasını erteliyorsunuz

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Almanya Parlamentosu’na seslendi.

Zelenski açıklamasında, "Bizim ülkemizi savunanlar askerlerimiz, onlar bizim yaşama şansımız için mücadele veriyorlar. Biz başka bir ülkenin uydusu olmak istemiyoruz" dedi.

"Siz Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını erteliyorsunuz" diyen Zelenski, "Siz bunun siyaset olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak bunlar duvara katkıda bulunacak taşlar. Aramıza duvar örülüyor" ifadelerini kullandı.

Zelenski şöyle devam etti: "Ekonominin ötesine ahlaki değerleri koyan işletmelere minnettarız, bu duvarı yıkmaya çalışanlara minnettarız. Aynı zamanda ekonomik çıkarlarla çocuklarımızın geleceği arasında çocuklarımızı seçenlere, barışı seçenlere minnettarız. Bu duvarın ötesine geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Onlar sorumluluklarını biliyorlar. Biz insanların kurtulmasından bahsederken ne demek istediğimizi biliyorlar. Sizin yapabildikleriniz olmaksızın bizim ayakta durmamız zor olacaktır."

10.55 | Savaş karşıtı Rus balerin, Bolşoy Balesi’nden ayrıldı

Olga Smirnova, savaş karşıtı açıklamalarının ardından Bolşoy Balesi’nden ayrıldı. Smirnova, Hollanda Ulusal Balesi’ne katıldı. Hollanda’daki dans topluluğundan yapılan açıklamada savaş karşıtı açıklamalarının ardından Smirnova’nın Rusya’da kariyerine devam etmesinin imkanının kalmadığı belirtildi.

10.30 | Kiev’e füze saldırısı: Bir kişi öldü

Ukrayna acil servislerinin bildirdiğine göre, bu sabah Kiev'de bir Rus füze saldırısında bir kişi öldü. Kurtarma ekipleri, Perşembe günü saat 05.02'de Darnytsky bölgesinde bir apartmanın yandığına dair bir rapor aldıklarını söyledi. Yapılan açıklamada, binadan 30 kişinin tahliye edildiği belirtildi.

07:00 | ABD, Ukrayna’ya yardımları için Türkiye’ye teşekkür etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile yaptığı telefon konuşmasında Türkiye’ye Ukrayna’ya yardımları için teşekkür etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Blinken’ın Türkiye’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı duymasından ve ihtiyaç duyduğu bir zamanda Ukrayna’ya yardım etmesinden ötürü teşekkür ettiğini aktardı.

02:55 | Zelenski, Rusya ile müzakerelerdeki önceliklerini açıkladı

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rusya ile Ukrayna'daki savaşla ilgili müzakerelerde önceliklerinin çatışmanın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik ve toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması olduğunu belirtti.

Zelenski, gece yayımladığı video mesajında, önceliğin Ukrayna devletinin gerçek korunması olduğunu kaydederek, "Müzakerelerde önceliklerim kesinlikle net. Savaşın sona ermesi, güvenlik garantileri, egemenlik, toprak bütünlüğünün yeniden sağlanması, ülkemiz için gerçek garantiler, ülkemizin gerçek korunması" ifadelerini kullandı.

Rus askerlerine de seslenen Zelenski, Ukrayna'daki savaş alanında ölmektense silahlarını bırakmalarını önerdi. Zelenski, "Silahını bırakan her Rus askeri, bir şans elde edecek. Hayatta kalma şansı. Özellikle onlara sesleniyorum. Bu savaşın kazanına atılan askerlere. Ve hala kendini koruma içgüdüsü olan diğer Rus askerlerine. Silahlarınızı bırakın. Bu, savaş alanında, bizim topraklarımızda ölmekten iyidir" dedi.

Rus uçaklarının, kuşatılmış Mariupol'daki yüzlerce insanın saklandığı tiyatroya kasıtlı olarak güçlü bir bomba attığını ve bunun sonucunda binanın yıkıldığını vurgulayan Zelenski, "Ölü sayısı henüz bilinmiyor. Rusya'nın halkımıza, Mariupol'umuza, Donetsk bölgemize yaptıklarından dolayı kalbim parçalanıyor. Rusya vatandaşları. Mariupol ablukanızın İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Leningrad ablukasından farkı nedir?" dedi.

Uygulanan yaptırımlara rağmen, Rus ekonomisinin hala Ukrayna'da "savaş makinesini" tutmaya devam ettiğini kaydeden Zelenski, bu nedenle Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketlerine ihtiyacın olduğunu, dünyanın nihayet Rusya'nın bir terör devleti haline geldiğini resmen kabul etmesi ve en önemlisi, Ukrayna'nın daha fazla destek alması gerektiğini vurguladı.

Vladimir Zelenski, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı görüşmede, Avrupa ülkelerine sığınan Ukrayna vatandaşlarının desteklenmesi konusunda anlaştığını da dile getirdi.

00.50 | ABD Başkanı Joe Biden’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için kullandığı, “O bir savaş suçlusu” sözlerine cevap veren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bombaları dünya çapında yüz binlerce insanı öldüren devlet başkanının bu tür söylemlerini kabul edilemez ve affedilemez buluyoruz" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, bir gazeteci tarafından yöneltilen "Gördüklerinizden sonra Putin'e savaş suçlusu demeye hazır mısınız?" sorusuna Biden, "Bence o bir savaş suçlusu" şeklinde cevap vermesinin ardından Rusya’dan tepki gecikmedi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Bombaları dünya çapında yüz binlerce insanı öldüren devlet başkanının bu tür söylemlerini kabul edilemez ve affedilemez buluyoruz” ifadelerini kullandı.

Biden daha önce Putin için, “katil” ifadesini kullanmış, fakat 13 Nisan 2021’de Putin ile yaptığı telefon görüşmesinde bu kelimeyi kasıtlı olarak kullanmadığını belirtmişti.

00.20 | Beyaz Saray: ABD'nin Ukrayna'ya yardımları savunma amaçlı

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik açıkladığı güvenlik yardımlarının "taarruz" değil "savunma" amaçlı olduğunu bildirdi.

Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında, gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin bugün Ukrayna için açıkladığı 800 milyon dolarlık savunma yardımı paketinde hava savunma sistemleri bulunduğunu anımsatan bir gazeteci, Psaki'ye "Ukrayna'ya hava savunma sistemi veriyorsunuz ancak savaş uçağı vermiyorsunuz. Amaç gerginliği azaltmaksa bu ikisi arasındaki fark ne?" sorusunu yöneltti.

Psaki de "Bizim Ukrayna'ya sağladığımız yardımlar taarruz değil savunma amaçlı. Dolayısıyla hava savunma sistemleri savunma amacıyla kullanılırken uçaklar taarruz amacıyla kullanılıyor" yanıtını verdi.

ABD'nin Ukrayna'ya savaş uçağı verilmesi ve Ukrayna'da uçuşa yasak bölge tesis edilmesi konusundaki tutumunu değiştirmediğini belirten Psaki "Biz 3. Dünya Savaşı istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Psaki "gerginliği artırmamak" için kendilerinin Ukrayna'ya savaş uçağı vermeyeceklerini ancak diğer NATO müttefiklerinin bu konudaki kararlarına da karışmayacaklarını kaydetti.

00.10 | Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Harkiv istikametinde Rusya’ya ilerleyen sivillerin bulunduğu konvoya ateş açması sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev, Ukrayna’da insani yardım koridorları ile ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Ukrayna tarafının insani yardım koridoru boyunca Rusya’ya doğru tahliye edilmek için ilerleyen sivillerin bulunduğu otobüs konvoyuna bir kez daha ateş açtığını belirten Mizintsev, "Sonuç olarak 4 kişi öldü, yaralılar var." ifadelerini kullandı.

Mizintsev, Ukrayna tarafının, yerli ve yabancı vatandaşların tahliyesini organize etmek için her yöne insani koridorların güvenliğini sağlamak amacıyla tüm koşullara kesinlikle uymasını istedi.

Mariupol’de insani yardım operasyonunun devam ettiğini aktaran Mizintsev, bir gün içinde insani yardım koridorundan 89’u yabancı olmak üzere 31 bin 367 kişinin tahliyesinin sağlandığı bilgisini paylaştı.

Öte yandan Mizintsev, Ukrayna’nın Mariupol Belediye Meclisinin, Rus uçaklarının şehirde yüzlerce sivilin saklandığı tiyatro binasını bombaladığı yönündeki açıklamasını yalanladı.

Rus Hava Kuvvetlerinin 16 Mart’ta Mariupol şehrindeki hedeflere yönelik hiçbir görev gerçekleştirmediğini kaydeden Mizintsev, Ukraynalı silahlı güçlerin mayınlanmış tiyatro binasını bombalayarak provokasyon gerçekleştirdiğini savundu.