Kamçatka yarımadasındaki yetkililere göre, başlangıçta altı kişinin öldürüldüğü bildirildi ve iki rehberin de yer aldığı 12 kişilik gruptan altı kişinin daha mahsur kaldığı düşünülüyordu. Ancak Interfax haber ajansı, Kamçatka bölgesinin Başbakan Yardımcısı Roman Vasilevsky'den alıntı yaparak "iki kişinin daha öldüğünü" söyledi. Interfax, verdiği bilgilerin 4 bin 754 metrelik yanardağdan uydu telefonuyla iletişim kuran bir rehberden geldiğini söyledi.

Yetkililer, 12 kişilik grubun Avrasya'nın en yüksek aktif yanardağı olan dağa tırmanmak için yola çıktığını, ancak Cumartesi günü grubun bir kısmının yaklaşık 4 bin 200 metre yükseklikte düşerek hayatını kaybettiğini belirtti. Kurtarma ekipleri onlara ulaşmaya çalıştı ancak şiddetli rüzgarlar helikopterlerinin inişini engellediği için geri dönmek zorunda kaldılar.

‘BAŞARAMADIK’

Kurtarma ekiplerinden yapılan açıklamada, "3 bin 300 metre yüksekliğe inmeleri planlanmıştı, ancak saniyede 30 metre hızla esen şiddetli rüzgarlar nedeniyle bunu başaramadık, ancak birkaç saat arayla iki deneme yapıldı" denildi. Yerel sivil savunma makamından bir temsilci olan Tatyana Yukhmanova, kurtarma ekiplerinin hava koşulları izin verirse gruba bugün tekrar ulaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Klyuchevskaya Sopka, karlı zirveleri Kamçatka yarımadasının üzerinde yükselen 160'tan fazla volkanın en uzunudur. Olağanüstü doğal güzelliği için listelenen Unesco Dünya Mirası bölgesinin bir parçasını oluşturur. Kurtarma ekipleri, kar ve buzla birleşmiş volkanik kaya yığınlarından oluşan dağın yüksekliği ve volkanik patlama riski nedeniyle dağcılar için özellikle tehlikeli olduğu konusunda uyarıyor. (Guardian)