Arzı durdurma kararı, Polonya'nın, Rusya'daki en büyük gaz şirketi de dahil olmak üzere 50 kuruluş ve kişiye yaptırım uyguladığını duyurmasının ardından gelmişti.

‘ENERJİ SİLAHI’ BENZETMESİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy'in Genelkurmay Başkanı Andriy Yermak, Rusya'nın "Avrupa'nın gaz şantajını başlattığını" söyleyerek, “Rusya, müttefiklerimizin birliğini bozmaya çalışıyor ve enerji kaynaklarının bir silah olduğunu kanıtlıyor. Bu nedenle AB'nin birlik olması ve Rusları enerji silahlarından yoksun bırakarak enerji kaynaklarına ambargo koyması gerekiyor" dedi. 

Hareket, Almanya gibi Rus gazına en çok bağımlı olan ülkeler için ciddi bir endişe kaynağı olacak, ancak aceleyle düzenlenen bir basın toplantısında Polonyalı bakanlar, Gazprom'u sözleşmeyi ihlal etmekle suçlarken, bir kesintiyi önlemek için yeterli stoğa sahip olduklarını söyledi.

Rusya şu anda Polonya'nın yıllık yaklaşık 21 milyar metreküp gaz talebinin yaklaşık yüzde 55'ini sağlıyor, ancak ülke hükümeti hala AB'yi ve diğer batılı müttefikleri Kremlin'i cezalandırma konusunda daha ileri gitmeye zorluyor.

BULGARİSTAN’IN GAZ İHTİYACININ YÜZDE 90’I RUSYA’DAN

Polonya’nın ardından, Bulgaristan enerji bakanlığı, Türk Akımı üzerinden Rus gazı tedarikinin de Çarşamba günü durdurulacağının söylendiğini açıkladı. Bir zamanlar Moskova'nın yakın bir müttefiki olan Bulgaristan, Rusya'ya karşı yaptırımları destekleyerek ve Ukrayna'ya insani yardım sağlayarak Rusya ile birçok bağını kesti. Ülkenin Başbakanı Kiril Petkov ve koalisyon hükümetinin üyeleri, Ukraynalı yetkililerle yardım görüşmeleri için bugün Kiev'e gidecekti.

Balkan ülkesi, gaz ihtiyacının yüzde 90'dan fazlasını Rus ithalatı ile karşılıyor, ancak hükümet, yurtiçi gaz tüketimine herhangi bir kısıtlama getirilmeyeceği konusunda açıklama yaptı.

TEK FİRE ORBAN

Moskova, Mart ayında müşterilerini, ruble olarak ödeme yapmadıkları takdirde gaz arzını kesme riskiyle karşı karşıya oldukları konusunda uyarmıştı. Yine de Avrupa Komisyonu, şirketlerin Gazprom'a sözleşmelerinde kararlaştırılan para biriminde ödeme yapmaya devam edileceğini söylemişti. 

Gazprom'a ruble olarak ödeme yapacağını belirten tek AB lideri, sağcı hükümeti on yıldan fazla bir süredir Putin rejimiyle yakın ilişkiler sürdüren Macar Viktor Orban. Kremlin'in bu hamlesi, AB üye devletlerinin Rus petrolü için ödenen fiyata bir tavan getirmeyi de içerebilecek altıncı bir yaptırım dalgası hazırlamasıyla geldi. (Guardian)