Rusya’nın üst düzey güvenlik yetkilisi Nikolai Patruşev, Rusya'nın "bu tür düşmanca eylemlere kesinlikle yanıt vereceğini" söyledi. Litvanya ise, yalnızca Moskova'nın Ukrayna'yı işgali üzerine uygulanan AB yaptırımlarını takip ettiğini belirtti.

Rusya'nın Baltık Filosunun merkezinin bulunduğu stratejik bir bölge olan Kaliningrad'ın anakara Rusya ile sınırı yoktur. Batı bölgesi, 1945'te İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'dan ilhak edildi ve AB ve NATO üyeleri Litvanya ve Polonya ile sınırlandı.

‘YAKIN GELECEKTE…’

Bölgedeki yaşam, Litvanya üzerinden demiryolu taşımacılığına bağlı ilerliyor. Kaliningrad'a yaptığı ziyarette Patruşev, Litvanya'nın ablukasının Batı tarafından "uluslararası hukuku ihlal ederek" başlatıldığını söyledi. Rusya Güvenlik Konseyi sekreteri, "yakın gelecekte" "uygun önlemlerin" alınacağı konusunda uyardı. Daha fazla ayrıntı vermeden, "Sonuçlarının Litvanya nüfusu üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi olacak" diye ekledi.

‘BİZİM SUÇUMUZ YOK’

Geçen hafta Litvanya makamları, AB yaptırımlarına tabi malların kendi topraklarından Kaliningrad'a geçişini yasaklayacaklarını duyurdular. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, "Litvanya hiçbir şey yapmıyor: 17 Haziran'dan itibaren Avrupa yaptırımları uygulanmaya başladı. Bu, Avrupa Komisyonu'nun istişaresiyle ve Avrupa Komisyonu yönergeleri uyarınca yapıldı" dedi. 

AB yaptırım listesinde kömür, metaller, inşaat malzemeleri ve ileri teknoloji yer alıyor ve Rusya'nın Kaliningrad Bölgesi Valisi Anton Alikhanov Alikhanov, yasağın Kaliningrad'ın ithal ettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 50'sini kapsayacağını söyledi.

NATO askeri ittifakının bir üyesi olarak Litvanya, toplu savunma anlaşmalarıyla korunmaktadır. (BBC)