Yine de Rus lider, 22 yıllık iktidarının en hırslı ve tehlikeli kumarının büyüyen bahislerinin cazibesine kapılan Ukrayna'yı fethetme kampanyasına daha da fazla yatırım yapmış görünüyor.

Bazı erken yenilgilere rağmen, Rusya, ateş gücünün savaş devam ederken kendisine avantaj sağlaması muhtemel olan Ukrayna'da askeri üstünlüğünü koruyor. Ancak soru, Putin'in Ukrayna şehirlerini bombalamada, batı yaptırımlarına direnmede ve kendi ülkesinde barış çağrısı yapmaya cesaret edenleri cezalandırmada ne kadar ileri gitmek isteyebileceğidir.

‘DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK’

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi'nde görevli olan Kadri Liik, "Sanırım daha da kötüleşecek. Putin için teşvik, tırmandırmak. Her şeyi yaptı. Onun savaşını değiştirdiğini göremiyorum çünkü bu onun gözünde bir kayıp olurdu” dedi ve batılı güçlerle herhangi bir anlaşmaya varma şansının muhtemelen geçtiğini söyledi.

Batılı yetkililer, Rus lider için risklerin yüksek olduğuna inanıyor. Diplomatik çevrelerde temel kural, Putin'in önümüzdeki on yıl boyunca iktidarda olacağı olsa da, risk iştahı, özellikle Rusya ekonomisi resesyona girerken, daha önce kamuoyunda bir tepkiyi mi yoksa elit bir güç mücadelesini mi kışkırtabileceği konusunda soruları gündeme getirdi. Şimdilik, tüm kamuya açık veriler, Putin'in büyük şehirleri bombaladığı savaşta halk desteğine sahip olduğunu gösteriyor.

RUS HÜKÜMETİ ENDİŞELİ

Rus devlet televizyonu, “özel askeri harekatın” plana göre gittiği yönündeki senaryosuna büyük ölçüde bağlı kaldı. Devlet televizyonu sunucuları, sosyal medya aracılığıyla savaştan gelen rahatsız edici görüntülerin bir adım önüne geçmeye çalışan Rus ordusunun ağır kayıplara veya şehir merkezlerine füze saldırılarına maruz kalmasıyla ilgili “sahte haberleri” kınadı.

Savaşla ilgili olası bir tepkiyi göz önünde bulunduran Rus milletvekilleri, resmi kaynaklar tarafından verilmeyen bilgiler anlamına gelen Rus ordusu hakkında "sahte" yayınlar yapanlara 15 yıla kadar hapis cezası getiren yeni ve sert bir yasa çıkardılar. Rus hükümetinin, özellikle kötü gitmeye başlarsa, bu savaşın halk tarafından nasıl algılanacağı konusunda her zaman endişe duyduğu açık. (Guardian)