Geçtiğimi gün, Ukrayna hava kuvvetleri, Salı günü Saki hava üssünde meydana gelen patlamaların ardından en az dokuz Rus uçağının yerde imha edildiğini söyledi. Kiev, özel olarak yapmasına rağmen saldırının sorumluluğunu alenen üstlenmezken, cumhurbaşkanının danışmanı, Volodymyr Zelenskii partizanların olaya karışmış olabileceğini öne sürdü.

Zelenskiy, “Sadece bir gün içinde işgalciler 10 savaş uçağını kaybettiler: dokuzu Kırım'da ve bir tane daha Zaporizhzhia yönünde. İşgalciler ayrıca zırhlı araçlar, mühimmat depoları, lojistik güzergahlar konusunda yeni kayıplara maruz kalıyor” dedi.

RUSYA ‘ÖNEMSİZ’ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR

Rusya, patlamalarda herhangi bir uçağın hasar gördüğünü reddederek ve tesisteki bir depolama alanında yalnızca “birkaç havacılık mühimmatının infilak ettiğini” kabul ederek saldırıyı önemsiz göstermeye çalıştı. Ancak, yeni yayınlanan uydu fotoğrafları, Novofedorivka'daki askeri üste çok sayıda savaş uçağının, hedefli bir saldırı olasılığını düşündüren kanıtlarla, havaya uçtuğunu gösteriyor gibi görünüyor.

ABD merkezli Planet Labs'tan alınan görüntüler, geniş yanmış toprak alanlarını ve askeri uçakların kömürleşmiş kalıntılarının yanı sıra piste verilen hasarı gösteriyor. Öncesi ve sonrası görüntüleri, üsse verilen hasarın ilk bağımsız onayı olup, cephe hattından 160 kilometreden daha uzak bir konuma nasıl saldırılabileceği konusunda soru işaretleri uyandırmaktadır. (Guardian)