Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısında 12.güne girildi. 

Rus ordusu Ukrayna'da operasyonlarını yoğunlaştırırken Batı da yaptırımları sıklaştırıyor.

Dün TSİ 11.00 sularında alınan habere göre; Mariupol kentinde insani koridorların açılması için Rusya ile kararlaştırılan geçici ateşkes başladı. Harkov'da ise insani yardım koridorunun açılması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 7 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

15.50: Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Yaptırımlarla Rusya'ya baskı yapmaya devam edeceğiz.

15.43

15.36: Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Michel ile Ukrayna'yı görüştü.
15.24: Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı yurttaşın rehin tuttuğunu açıkladı.

15.16: Ukrayna: Rusya ile barış görüşmeleri 17.00’de başlayacak.

Kremlin'den Ukrayna'ya: Üç şartı yerine getirin, operasyon anında sonlanır
15.06: Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna'ya, Rusya’nın şartlarını yerine getirmeleri hâlinde askeri operasyonlara her an son verebileceklerini ilettiklerini söyledi. Türkiye'de üçlü zirve 
14.23: Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 10 Mart'ta Antalya 'da Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanları ile birlikte 3’lü görüşme yapılacağını açıkladı.

14.20: Rusya’nın saldırısı altındaki Ukrayna’nın Karadeniz kıyısında bulunan liman kenti Odessa’da siren sesleri duyulmaya başlandı.

13.42: Rusya heyeti, Ukrayna ile barış görüşmelerinin gerçekleştirileceği alana vardı

13.40: Fransız kişisel bakım ve kozmetik ürün zinciri Sephora, Rusya’daki mağazalarını kapatma ve bu ülkedeki online satışlarını da durdurma kararı aldı.
13.15: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Alenen egemenlik ihlal ediliyor. Rusya saldırı yönünde bir seçim yaparsa her şeyi yapmaya hazırız. NATO müttefiklerimizle sürekli durumu güncellemesi yapıyoruz" dedi.

12.48: Putin ve Rotenberg’in Uluslararası Judo Federasyonu’ndaki görevleri askıya alındı.
12.40: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yaptığı açıklamada, Rusya'ya karşı yeni yaptırımları uygulanması, ihracat boykotu uygulanması ve petrol ve petrokimya ürünlerinin kullanılmaması çağrısı yaptı.

12.16: Rus heyeti Ukrayna tarafı ile gerçekleştirilecek görüşmeler için yola çıktı.

12.10: Ukrayna'da Rusya yanlısı ayrılıkçılar Mariupol kentine saldırı düzenledi, çatışmalar kentin batı kısmında yaşandı. Konu hakkında bilgi Rusya Savunma Bakanlığı tarafından verilirken bakanlık Rus birliklerin 400 bin nüfuslu kentte insani yardım koridoru açılması için ateş açılmayacağını söyledi.

10.45: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı sözcüsü, Rusya'nın insani koridorlardaki durumunun "tam olarak ahlaksız" olduğunu söyledi.

10.42: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Ukrayna’da sivillerin tahliyesi için ilan edilen ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barış müzakerelerinin sonuç vermesi için Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde girişimlerimizi sürdüreceğiz.

10.20: Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin'in Ukrayna krizi konusunda her zaman objektif ve adil davrandığı belirtildi. Karmaşık problemlerin çözümünün soğukkanlılık ve akılcılık gerektirdiğine vurgu yapılan açıklamada, "Müzakereler diyalog yoluyla sürdürülmeli" denildi.

09.20: Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın Üçüncü Avrupa Dairesi Başkanı Oleg Tyapkin, Berlin'in Batı'nın Rusya karşıtı tutumuyla tamamen ortaklaştığını ve Moskova ile diyalog kanallarını kapattığını söyledi. Sputnik'e konuşan Tyapkin, "Şimdiye dek Alman hükümetinin, Almanya ve Rusya halkları arasındaki tarihsel uzlaşı sürecine bağlı olduğuna dair verdiği güvencelere rağmen Batı'nın Rus karşıtı tutumuyla tamamen ortaklaştığını ve her alanda mevcut işbirliği kanallarını ve kısmi diyaloğu kasıtlı olarak engellediğini belirtmek zorunda kaldık" dedi.

08:40: Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Mariupol, Harkiv ve Sumi şehirlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

07.34:  Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Ukrayna'da suç işleyen tüm Rus askerlerinin yargılanacaklarını ve kendilerini affetmeyeceklerini söyledi.

07.11: Ukrayna ordusu, Rusya'nın başkenti Kiev'i almak için taarruz etmeye hazırlandığını belirtti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'nın raporuna göre Rusya ordusu, şehrin eteklerinde taarruz için yeterince kaynak biriktirmeye başladı.

07.00: TikTok Rus kullanıcılara yönelik servislerini sınırlandı

Video paylaşım uygulaması TikTok ve içerik platformu Netflix de Rusya’yı cezalandıran şirketler arasına girdi.

Netflix işgali protesto amacıyla Rusya’daki servislerini durdurma kararı aldığını duyurdu.

2016 yılından bu yana bu ülkede faliyet gösteren Netflix’in 1 milyon kadar üyesi bulunuyordu.

36 milyon Rus abonesi olan TikTok ise canlı yayın özelliğinin Rusya için devre dışı bırakıldığını duyurdu. Yeni içerik yüklemek de mümkün olmayacak.

Şirket bu adımın, Kremlin’in sahte haber yasası sonrası aldığını açıkladı.

Sahibi Çinli olan TikTok’un dünya çapında bir milyara yakın kullanıcısı bulunuyor.

06.40: Wall Street Journal : Rusya, Ukrayna'da şehir savaşları için Suriyeli savaşçıları da kullanacak

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Ukrayna’daki şehir savaşlarında yararlanmak için Kremlin’in Suriyeli savaşçıları bu ülkeye götürmeye hazırlandığını yazdı.

ABD’li yetkililere dayandırılan haberde, söz konusu Suriyelilerin bir kısmının Ukrayna’ya götürülmek üzere Rusya’da bekletildiği bildiriliyor.

Deyr ez Zor şehrinde yayınlayan bir gazete, Suriyeli gönüllülere, 200 ila 300 dolar arasında maaş önerildiğini yazdı.

İş ilanında, Ukrayna’da güvenlik olarak çalışılacağı belirtiliyor.

Kremlin’in, Suriye iç savaşı sırasında şehir çatışması tecrübesi kazanan bu savaşçılardan, bu alanda yararlanmak istediği yazılıyor.

Reuters haber ajansı Çeçenistan askerlerinin de Ukrayna'ya götürüldüğünü bildiriyordu.

Ukrayna saflarında savaşmak üzere de bir yabancı askerler birliği kurulmak istendiği biliniyor.

03.21: Rusya'da Pazar günü yapılan eylemlerde 5 bine yakın kişi gözaltına alındı

Rusya genelinde Pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısının 5 bine yaklaştığı değerlendiriliyor.

OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti.

Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova’da 1700 kişi gözaltına alındı.

Amerikan ABC televizyonu muhabiri James Longman, Moskova merkezinde ağır bir polis ablukasının olduğunu, çok sayıda genç Rus’un slogan atmadan şehir merkezinde yürüyerek pasif bir direniş yaptığını kaydediyor.

OVD-Info’nun verilerine göre, son 11 günde 10 binden fazla kişi Rusya genelinde gözaltına alındı.

02.01: ABD'li Senatör Rubio: Uçuşa yasak bölge ilanı 3. Dünya Savaşı demek

ABD Senatosundaki önemli Cumhuriyetçi isimler arasında olan Marco Rubio, Ukrayna’da uçuşa yasak bölge ilan etmenin 3. Dünya Savaşı ile sonuçlanabileceğini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve çok sayıda Ukraynalı isim, ülke hava sahasının Rusya hava kuvvetlerine kapatılması çağrısı yapıyor.

Askeri bağlamda uçuşa yasak bölge, genellikle saldırılar ya da hava istihbarat faaliyetlerinden korunmak amacıyla yasaklı bölgeye uçakların girişinin engellenmesi anlamına geliyor.

ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu’ndaki en kıdemli Cumhuriyetçi isim olan Senatör Rubio, CNN’e yaptığı değerlendirmede, uçuş yasağının “Rusya Federasyonu’na ait uçakları düşürme kararlılığı” anlamına geldiğini söyledi.

Rubio, bunun sonucunun “3. Dünya Savaşı” olacağını da savundu.

Ancak aynı programda konuşan Demokrat Senatör Joe Manchin, uçuşa yasak bölge ilanının da “masada olması gerektiğini” söyledi.

00.17: İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya gönderdikleri askeri malzemenin yerlerine ulaştığını söyledi.

00.10: İsrail, Ukrayna Yahudilerini tahliye ediyor

İsrail yönetiminin Ukrayna'da savaştan kaçan Yahudileri İsrail'e getirmek için başlattığı tahliye operasyonu kapsamında 300 kişilik Yahudi kafilesi Tel Aviv'e geldi.

Ukraynalı Yahudi kafilesini taşıyan 3 uçak, İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanlığı ile İsrail Yahudi Ajansının başlattığı tahliyeler kapsamında Tel Aviv'in Ben Gurion Havaalanı'na indi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaklaşık 100 yetim Ukraynalı Yahudi çocuğu taşıyan uçaklardan birini havaalanında basına kapalı şekilde karşıladı.

Diğer uçaklarda gelen Ukrayna Yahudileri de İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanı Pnina Temano Sheta, Yahudi Ajansı Başkan Vekili Yael Eckstein ve diğer yetkililer tarafından törenle karşılandı.

00.05: Ukrayna’nın Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, tahliyeler sırasında Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

00.00: Ukrayna'nın iddiasına göre Harkov'da Ruslara ait tanklar ve zırhlı araçlar imha edildi. Tanksavar ve diğer ağır silahlarla Rus tankları ve zırhlı araçlarını hedef alan Ukrayna askerleri, gerçekleştirdikleri operasyonla çok sayıda tank ve askeri aracı imha etti. Rus askerleri tarafında ağır kayıplar verirken, bazı Rus askerlerinin ise kaçtığı iddia edildi.