Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri müdahalesi sürüyor. Beşinci günü geride kaldığı savaşta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Montrö açıklamaları dikkat çekti. Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki gemi trafiği konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi. 

Rusya'nın Ukrayna saldırısında 1 Mart’ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

16.30: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, "Dünyanın de-putinizasyonu gerçekleşiyor, Anti-Putin koalisyonu Putin'e darbe üstüne darbe indiriyor. Rusya üzerindeki baskı, Rusya saldırılarını kesene kadar devam etmeli" ifadelerini kullandı.

16.00: Rusya Savunma Bakanı Şoygu, Rusya'nın Kiev'deki Ukrayna Güvenlik Servisi'ne saldıracağını açıkladı. Şoygu, saldırının amacına yönelik "Rusya'ya karşı bilgi saldırısından kaçınmak için" ifadelerini kullandı.

15.58: Ukrayna Dışileri Bakanı Kuleba, Çinli mevkidaşı ile görüşmesinde Pekin'den, Moskova ile olan ilişkilerini Rusya'nın askeri saldırısını önlemek için kullanmasını istedi.

15.49: Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Oleksiy Arestoviç, ülkenin güneyinde Herson'da çatışmanın hala sürdüğünü kaydetti. Arestoviç ayrıca, toprakların bölünmesini ve Rus birliklerinin ülkede bulunmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

15.35: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Ukrayna'nın Azak Denizi'ne erişimi kalmadı" denildi.

14.55:Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski Avrupa Parlamentosu'na sesleniyor:

Biz Avrupa'yı seçtik, siz de Ukrayna'yı seçmelisiniz. Burada her gün bombalar yağıyor. Sadece kendi topraklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Her yerimiz kuşatıldı. Tek isteğimiz çocuklarımızı geleceğe taşımak. Onların ölmesini istemiyoruz. Avrupa Birliği olmazsa Ukrayna çok yalnız kalacak. Avrupa Birliği'ne ve Avrupa Parlamentosu'na sesleniyorum: Yanımızda olduğunuzu kanıtlama vakti. Işık, karanlığı mahkum edecek. Zafer Ukrayna'nın olacak. 

14.22: Rus Haber Ajansı (RIA)'nın iddiasına göre 2.tur müzakerler 2 Mart'ta gerçekleşecek

14.14: Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, Moskova ile Kiev arasında doğrudan müzakerelerin başladığını ancak iki ülkenin devlet başkanları arasında herhangi bir görüşme planının olmadığını söyledi.

13.30: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Ukrayna'nın Gürcistan ve Kırgızistan büyükelçilerini geri çağırdığını bildirdi.

13.03: Macaristan Dışişleri Bakanı Péter Szijjártó, Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyelik başvurusunu destekleyeceğini açıkladı.

12.50: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'nın Ukrayna'da nükleer silahların görünmesini önlemek için olası tüm tedbirleri aldığını söyledi.

12.35: 2022 Dünya Voleybol Şampiyonası'nın ev sahipliği, Rusya'dan alındı.

12.20: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, Rus güçlerinin Kiev ve Harkov'a kuşatma yapmaya çalıştığını söyledi.

12.17: Münih Filarmoni Orkestrası'nın Rus şefi Valeriy Gergiyev, Ukrayna harekatını kınamadığı gerekçesiyle görevden alındı.

12.15: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, silahsızlanma konferansında Rusya'nın şehirleri bombardımana uğratmak, çok sayıda sivili öldürmek ve yaralamak gibi savaş suçları işlediğini söyledi.

Kuleba, küresel güvenliğin geleceğinin, şu anda Ukrayna'da belirleniyor olduğunu söyleyerek, Rusya'nın ihlalleri cezasız kalırsa hiçbir ülkenin güvende hissedemeyeceğini belirtti. 

12.01: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski: "Rus füzeleri, uçakları ve helikopterleri için gökyüzünün tamamen kapatılması gerek. 5 günde Ukrayna’ya 56 füze saldırısı yapıldı, 113 seyir füzesi fırlatıldı."

11.56: Donetsk ayrılıkçı lideri Denis Puşilin, Ukrayna'nın Mariupol limanını bugün ele almak istediğini söyledi.

11.19: YouTube, Avrupa'da RT ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

11.14: Belta devlet haber ajansının aktardığına göre, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko, Belarus'un, Rusya'nın Ukrayna'daki operasyonuna katılma planı olmadığını söyledi.

10.34: İran dini lideri Ali Khamenei, Ukrayna'nın ABD tarafından yaratılan krizlerin kurbanı olduğunu söyledi.

08.51: Rus ordusu Ukrayna şehri Kherson'a ulaştı. Belediye başkanı Igor Kolykhayev 'Rus ordusu Kherson'un girişlerine kontrol noktaları kuruyor' dedi.

08.48: Avustralya Ukrayna’ya 50 milyon ABD doları değerinde silah yardımında bulunacağını açıkladı. Başbakan Scott Morrison “Füze ve mühimmat göndererek anavatanlarını savunmalarına yardımcı olmak istiyoruz” dedi, “Rusya’ya avantaj sağlamamak için” gönderilecek silahlara dair detay vermedi. Morrison hükümeti 25 milyon dolarlık insani yardım vaadinde de bulundu.

08.21: Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Elçilik ilk grubun dün ülkeyi terk ettiğini söyledi. Çin basınında bu kişilerin Moldova’ya geçen Çinli öğrenciler olduğu aktarıldı.

08.16: Ukrayna’nın Sumi bölgesinin yöneticisi Dimitro Zhivitski, Pazar günü Ohtırka kentine düzenlenen bombardıman sonucu 70 civarında Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Zhivitski, enkaz altında kalan kişileri kurtarmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi ve 'Fakat düşman da hak ettiğini buluyor. Çok sayıda Rus cesedi Kızıl Haç yetkililerine teslim edildi' dedi.

Zhivitski’nin paylaştığı bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamadı.

08.03: Kiev'de yeniden sirenler çalıyor. Başkentte hava saldırısı alarmı verildi.

07.23: Ukrayna kentleri güne siren sesleri ile uyandı. Ternopil, Vinnytsia ve Volyn ile birlikte Kiev'in batısındaki Rivne'de siren sesleri duyuluyor.

06.47: Ukrayna’nın ayrılıkçı Donetsk bölgesinde yetkililer, Ukrayna bombardımanı sonucu sivillerin öldüğünü açıkladı

05.51: Mastercard, Rusya'ya karşı yaptırımların bir parçası olarak birden fazla finansal kuruluşu ödeme ağından engelledi.

05.38: AFP, NASA'nın Rusya ile ortaklığı olmadan Uluslararası Uzay İstasyonu'nun yönetimini sağlamanın yollarını aradığını duyurdu.

05.09: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile telefon görüşmesi yaptı. Kuleba görüşmede, Rus saldırılarına karşı daha fazla desteğe ve silaha ihtiyaçları olduğunu belirtti.

04.13: Ukrayna'nın ABD büyükelçisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde vakum bombası kullandığını söyledi.

03.05: Birleşmiş Milletler İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Ukrayna'daki sivil kayıpların ölçeğinin ve altyapı tahribatının "ilk günlerde bile endişe verici" olduğunu söyledi.

01.05: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya ile yapılan müzakerelerde henüz Ukrayna'nın istediği bir sonucun çıkmadığını söyledi.

00.30: Kiev ve diğer şehirlerde mahsur kalan Türkiye vatandaşları, Romanya'dan uçakla İstanbul'a getirildi.

00.29: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko ile telefonda görüştü. Görüşmede, Belarus'taki Ukrayna ve Rusya heyetlerinin müzakereleri ele alındı.

00:25: Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta, Ukrayna'ya yönelik saldırı nedeniyle Rus devlet medya kuruluşları RT ve Sputnik'e Avrupa Birliği (AB) genelinde erişimi kısıtlayacak.

00.24: ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Doğu Avrupa'da Rusya ile ABD ve NATO kuvvetleri arasında muhtemel karşılaşmalar ve kazaları önlemek için "çatışma önleme mekanizması" kurmanın yollarını aradıklarını ancak Rusların henüz bu konuyla ilgilenmediğini açıkladı.

00.19: Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, Rusya'nın BM misyonunda çalışan 12 Rus diplomatın "istihbarat elemanı" olduğunu ve bu nedenle sınır dışı edileceklerini duyurdu.

00.07: Avrupa Birliği (AB) üyesi olan Çekya, Bulgaristan, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Slovakya ve Slovenya cumhurbaşkanları, Ukrayna’ya acilen aday statüsü verilmesi gerektiğini bildiren ortak bir mektup yayınladı. 

00.06: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna'da "uçuşa yasak bölge" kurmasının Rusya ile doğrudan çatışmaya girmek anlamına geleceğini ve böyle bir şeyi de planlamadıklarını açıkladı.

00.05: Rusya Federasyonu'nun Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vassily Nebizia, ABD'nin 12 Rus diplomatının 7 Mart'a kadar ülkeden ayrılmasını istediğini bildirdi.

00.04: ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşı konusunda Kanada, Japonya, Avrupa ve NATO liderleriyle bir görüşme gerçekleştirdi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden bugün ortaklarımız ve müttefiklerimizle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerekçesiz saldırısını görüştü" ifadesi kullanıldı.

00.03: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bugün 2 bin 163 Türk vatandaşının daha Ukrayna'nın çeşitli kentlerinden tahliye için tren ve otobüslerle yola çıktığını bildirdi.