Bitcoin’den sonraküresel finansal düzenleme otoritelerinin yeni bir düşmanı var: sabit coinler. Finansal İstikrar Kurulu (FSB), 16 Şubat'ta yayımladığı kripto varlıkların tehlikelerine ilişkin raporunda bu kripto para birimlerini özellikle hedef aldı.

2009 Yılında G20 tarafından oluşturulan küresel örgüt, “mevzuata uygunluk, rezerv varlıkların kalitesi ve yeterliliği ile risk yönetimi ve yönetişim standartları konusundaki endişelere rağmen", sabit coinlerin büyümesinin 2021 yılında devam ettiğini yazdı ve küresel finansal istikrarı tehlikeye atmaya hazır olduklarını söyledi.

NEREDEYSE HİÇ DEĞİŞMEZ

Neoma Business School'da ekonomist ve kripto para uzmanı olan NathalieJanson, France 24'e verdiği demeçte, sabit coinlerin finans dünyasının kötü adamı olarak statüsünün, “Bitcoin'in oynaklığını frenlemek ve haklı olarak bu alana biraz istikrar getirmek" amacıyla oluşturulan bir elektronik para birimi için şaşırtıcı görünebileceğini söyledi.

Sabit coinler, dolar gibi temel bir referans kullanılarak endekslendikleri için fiyatın neredeyse hiç değişmediği kripto para birimleridir. Örneğin, tüm sabit coinlerin en ünlüsü ve en yaygın kullanılanı olan bir Tether her zaman bir ABD dolarına eşit değere sahiptir.Bazı platformlar, kullanıcılardan kripto paralarını dolar veya diğer geleneksel para birimlerine dönüştürmeden önce sabit coinlere aktarmalarını ister.

Değerlerini garanti altına almak için, "istikrarlı" kripto para birimlerinin yaratıcıları her zaman dolaşımdaki sabit para sayısıyla aynı miktarda doları rezervde tutmalıdır. Örneğin, Aralık 2021'de Tether'in kurucuları, dolaşımdaki 78 milyon coini karşılamak için bankada 78.2 milyon dolar bulunduğunu söyledi.

FSB'YE göre, Aralık 2021'te tüm sabit paraların piyasa değeri, 2020'in başındaki 5.6 milyar dolardan 157 milyar dolaraulaştı.Özellikle Tether’deki artış, dünyanın dört bir yanındaki finansal otoritelerin gerilmesine neden oldu. ABD'de Federal Rezerv, Ağustos 2021'teki bir toplantıda sabit coin tehdidini tartıştı. Finansal analist ve kripto para birimi uzmanı Vincent Boy, sabit coinlerin büyümesinin “kripto para birimindeki yatırımların demokratikleşmesinin" ana işaretlerinden biri olduğunu söyledi. 

GENİŞ ETKİLERE YOL AÇABİLİR

Ancak bu sabitcoinler başarısız olursa, başlangıçta borsadaki yatırımcılar için finansal kayıplar anlamına gelir ve bu da FSB ve ABD Federal Rezervinin korktuğu gibi geleneksel finansal piyasalar üzerinde daha geniş etkilere yol açabilir. Ancak Boy, “Eğer Tether ve diğer sabit coinler son yıllarda olduğu gibi aynı hızda büyümeye devam ederse, sistemik bir boyuta ulaşabilirler, yani ‘başarısız olamayacak kadar büyük’ hale gelebilirler" diye ekledi.

Sabit coin yaratıcıları yeterli rezervlere sahip oldukları sürece, başarısızlık riski yoktur. Ancak bu, finansal otoriteler için endişe yaratan bir başka husustur. FSB, “Sabit coin şirketleri, rezerv varlıklarının bileşimi ile ilgili tutarlı standartlara tabi değildir” diye uyarıyor. (France 24)