Dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in 1990'da Kuveyt'i işgal etmesiyle kopan ilişkiler, son yıllarda düzeldi.Ürdün Kralı Abdullah da Bağdat'a geldi ve liderleri Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Başbakan Mustafa el-Kadhimi karşıladı. 

‘’MUAZZAM ZORLUKLARIN ORTASINDA ANLAMLI MESAJ’’

ABD, Irak'ı ülkedeki İran etkisine karşı koymak için Arap ülkeleriyle ilişkileri güçlendirmeye çağırıyor.Sisi ve Abdullah, daha sonra Salih ve Kadhimi ile bir araya geldi ve Salih, karşılaşmanın "muazzam bölgesel zorlukların ortasında anlamlı bir mesaj" olduğunu söyledi.

Salih, Twitter'da, "Irak'ın toparlanması, bölgemiz için aşırılıklarla mücadele, egemenliğe saygı ve ekonomik ortaklık üzerine inşa edilmiş entegre bir sistemin yolunu açıyor" şeklinde paylaşım yaptı. 

İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMALARI

Toplantının sonunda yayınlanan ortak açıklamaya göre, zirvede bölgesel meselelerin yanı sıra Irak, Ürdün ve Mısır arasında güvenlik, enerji ve ticaret alanlarında işbirliğini güçlendirmenin yolları ele alındı.Liderler, Suriye'nin 10 yıllık iç savaşına "güvenlik ve istikrarı koruyacak ve mültecilerin geri dönüşü için yeterli koşulları sağlayacak" BM kararlarına dayanan "siyasi bir çözüm" tartıştılar.

Liderler, Libya ve Yemen'de istikrarı sağlamak için sürdürülen çabaları memnuniyetle karşıladılar. Ayrıca, yabancı güçlerin ve paralı askerlerin Libya'dan ayrılması çağrısında bulundular.

İsrail ile Filistinliler arasında "adil ve kapsamlı bir barışa" ulaşmak ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için çabaların yenilenmesi çağrısında bulundular.

GÜNDE BİR MİLYON VARİL

Irak son yıllarda Ürdün ve Mısır ile enerji, sağlık ve eğitim sektörlerinde işbirliği anlaşmaları imzaladı.Şubat ayında Mısır, petrol, yol, konut, inşaat ve ticaret dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde 15 anlaşma ve mutabakat imzaladı.

Irak ayrıca güneydeki Basra kentini Ürdün'ün Kızıldeniz limanı Akabe'ye bağlayacak bir boru hattı inşa etmeyi planlıyor. Ürdün'e günde bir milyon varil Irak ham petrolü ihraç etmesi bekleniyor. 

Middle East Eye