Konser alanına gelenler aşı olduklarını gösteren ‘yeşil pasaport’ gösterdi. 

Son derece kontrollü konser, aylardır süren kısıtlamalarından sonra pek çok kişinin özlem duyduğu geleceğe kısa bir bakış sağladı.

Hükümetler, aşı olmanın ve uygun belgelere sahip olmanın pandemi sonrası dünyada seyahat, eğlence ve diğer sosyal toplantıları kolaylaştıracağını söylüyor. 

Ama aynı zamanda dünyayı daha fazla bölme olasılığını artırarak, dünya çapında karar alıcıları alarma geçiren etik ve lojistik sorunlar yaratıyor.

GEÇER AKÇE AŞI PASAPORTU

Diğer hükümetler, dünyanın en hızlı aşılama programını uygulayan İsrail'in kargaşasını izliyor ve aşıları diplomatik para birimi ve güç olarak kullanmanın etiğiyle boğuşuyor. 

İsrail'in içinde bir uygulama aracılığıyla elde edilen yeşil pasaportlar veya rozetler, ülkede geçer akçe haline geldi. 

Ülke geçtiğimiz günlerde Yunanistan ve Kıbrıs ile birbirlerinin yeşil rozetlerini tanımak için anlaşmalar yaptı ve bu tür turizmi destekleyici anlaşmaların çoğalması bekleniyor.

BAKAN: GERİDE KALACAKLAR

Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, dokunulmazlık veren aşıları yaptırmak istemeyen veya yaptıramayanların "geride kalacağını" söyledi ve "İnsanlar onlar olmadan yeni dünyada hayatlarını yaşayamazlar" dedi. 

Aşı, tedarik veya maliyet nedeniyle dünyadaki herkes için ulaşılabilir değil. Bazı insanlar dini nedenlerle veya başka nedenlerle bunu istemiyor. 

9,3 milyonluk bir ülke olan İsrail'de, yetişkin nüfusun yalnızca yaklaşık yarısı gerekli iki doz aşıyı yaptırabildi.