Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, ABD istihbaratına atıfta bulunarak, Rusya'nın ilhak için zemin hazırladığını söyledi ve “Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerinin Eylül ayında Rusya'ya katılma konusunda sahte referandumlar düzenleyebileceğini” belirtti.

‘KIRIM’DAKİ OYUN’

Rusya, yaygın olarak gayrimeşru olarak görülen bir referandumun ardından 2014 yılında Ukrayna'dan Kırım'ı ilhak etmişti. Kirby gazetecilere verdiği demeçte, "Amerikan halkına bunu açıklamak istiyoruz. Kimse buna aldanmıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 2014'te oynadığı oyunu oynayacak" dedi ve Rusya'yı, Rusya'nın bir parçası olma konusunda referandum düzenlemek amacıyla Ukrayna'nın işgal altındaki bölgelerini yönetmek için gayri meşru Rus yanlısı yetkililer atamakla suçladı.

Kirby, oylama sonuçlarının Rusya tarafından "egemen Ukrayna topraklarının ilhakını talep etmek için" kullanılacağını söyledi. 

İLHAK EDİLECEK YERLER BELLİ

Rusya, Ukrayna'nın işgal ettiği bölgelerine kendi bölgesel ve yerel yetkililerini çoktan yerleştirdi. Kırım, seçmenlerin Rusya'ya katılmayı seçtiği uluslararası toplum tarafından yasadışı olarak görülen, aceleyle düzenlenen bir referandumun ardından 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edildi.

Ukrayna'nın diğer bölgelerinde düzenlenmesi planlanan benzer oylar, Rusya'ya katılmaya yönelik herhangi bir muhalefetin büyük ölçüde bastırılmasıyla neredeyse kesinlikle benzer bir durum yaşanacak.

Kirby, Rusya'nın planlarını "ifşa ettiğini", "böylece dünya, sözde herhangi bir ilhakın kasıtlı, yasadışı ve gayrimeşru olduğunu bilsin" dedi ve ABD ve müttefiklerinden hızlı bir yanıt geleceğine söz verdi ve ilhak için hedeflenen alanların Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk ve Luhansk olduğunu söyledi. (BBC)