Yetkililer, kararların arkasında veri ve bilimin olduğunu söylüyor, ancak buna, siyasetin yanı sıra yorgunluk ve hayal kırıklığı da karışıyor. 

2020'nin başından bu yana dünya değişti ve yeni yaklaşımlar haklı çıkarken, sağlık yetkilileri virüsün gerçekliğimizin bir parçası olarak kalacağı konusunda uyarıyor. Hâlâ dolaşımda, yeni şiddetli varyantlar ortaya çıkabilir veya önümüzdeki kış başka bir mevsimsel dalgalanmayı tetikleyebilir. Onlara göre, hükümetler tam olarak bitiş çizgisi olmayan bir şeye doğru acele ediyor gibi görünüyor.

SİYASETLE BİLİM KARŞI KARŞIYA

Dünya Sağlık Örgütü’nden Soumya Swaminathan, tüm önlemleri bırakmanın artık “aptalca” olduğunu söylüyor. Covid-sıfır politikalarına bağlı kalan Çin dışında, işten alışverişe ve seyahate kadar her şeyi kesintiye uğratan iki yıllık kısıtlamaların ardından insanlardan temkinli davranmasını istemek zor. Sert önlemler, işletmeleri batırdı, işçileri işsiz bıraktı ve ekonomileri desteklemek için devasa hükümet borçlanmasını tetikledi. 

Aynı zamanda açıkça paradan çok daha fazlası ile ilgili. Neredeyse 6 milyon insan öldü ve yas tutanların kederi, sevdiklerini birbirinden ayıran ve cenazeleri kısaltan kısıtlamalarla daha da zorlaştı. Pandemi savaşı aynı zamanda siyaseti bilimle karşı karşıya getirdi. Kanada'daki kamyon şoförlerinin aşı zorunlulukları üzerindeki ablukaları gibi protestoları körükledi ve toplumdaki bölünmeleri derinleştiren ideolojik farklılıklara karıştı. Swaminathan, Bloomberg’e verdiği röportajda, "Bilim insanlarına ve bilime yönelik saldırıyı görmek çok hayal kırıklığı yarattı” dedi. 

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, İngiltere'nin nihai kısıtlamalarının Şubat ayında sona ereceğini açıklayarak bu hafta gevşeme planlarını hızlandırdı. Norveç ve Danimarka zaten çoğu kısıtlamayı kaldırdı. Omicron varyantının dünya çapında ışık hızında yayılmadan önce ilk tanımlandığı Güney Afrika'da, kendi kendine izolasyon kuralları rafa kaldırıldı. (Bloomberg)