Bölgenin Rus destekli yönetiminden bir yetkili olan Vladimir Rogov, "Zaporijya bölgesinin Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak Rusya'nın bir parçası olmasıyla ilgili referandumda oylama başladı! Eve geliyoruz! Tanrıya emanet olun arkadaşlar!" şeklinde kaydetti. Batı tarafındaysa, referandumlar geniş çapta gayrimeşru ve yasadışı ilhakın habercisi olarak kınandı.

‘İSİMLERİNİZİ GÜVENLİK SERVİSİNE VERİRİM’

Ukrayna'nın Luhansk Bölgesi Valisi Serhiy Gaidai, Rusya'nın elindeki Bilovodsk kasabasında bir işletmenin başkanının çalışanlara referandumun zorunlu olduğunu ve oy kullanmayı reddedenlerin kovulacağını ve isimlerinin güvenlik servisine verileceğini söyledi. Starobilsk kasabasında Rus yetkililerin halkın salı gününe kadar şehri terk etmesini yasakladığını ve silahlı grupların ev aramak ve insanları referanduma katılmaya zorlamak için gönderildiğini söyledi.

Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15'ini temsil eden Luhansk, Donetsk, Kherson ve Zaporijya eyaletlerinin dört bölgesinde oylamanın Cuma'dan Salı'ya yapılması gerekiyor.

KARŞI SALDIRININ ARDINDAN

Oylama, Ukrayna'nın bu ay, Rusya'nın işgal edip binlerce kişinin ölümüne, milyonların yerinden edilmesine ve küresel ekonomiye zarar vermesine neden olan bir savaş başlatmasından yedi ay sonra, bir karşı saldırıda geniş toprak parçalarını yeniden ele geçirmesinden sonra geldi.

Uzmanlar, referandumun Moskova yanlısı yetkililer tarafından aylarca tartışıldığını, ancak Ukrayna'nın son zaferleri süreci hızlandırdığını söylüyor. (Reuters)