Washington düşünce kuruluşlarındaki personel, bu hafta sonu başlatılacak ve Ukrayna'yı güç ve ısınmadan yoksun bırakacak ve ordunun üst komutanlığını ortadan kaldıracak acımasız bir savaştan bahsederken, hafif karın yağdığı Kiev sokakları, paralel gerçeklik.

Tabii ki, yüzeydeki sakinliğin altında, birçok Ukraynalı acil durum planları yapıyor, bazıları bir işgale karşı savaşmak, diğerleri daha güvenli yerlere kaçmak için. Şehirde bir elektrik jeneratörü satın almak mümkün değil ve çoğu kişi en kötüsü olursa ne yapacaklarını tartışıyor.

Bir Rus hava saldırısı durumunda mahzenler, metro istasyonları ve hatta striptiz kulüpleri olası bomba sığınakları olarak tartışıldı. Cumartesi günü Kiev'in merkezinde binlerce Ukraynalı, Ukrayna bayrakları ve "Direneceğiz" ve "İşgalciler ölmeli" yazılı pankartlar sallayarak "birlik yürüyüşü" için yürüdü. Bununla birlikte, birkaç bin kişilik kalabalık, dev protestolara alışmış bir şehrin standartlarına göre küçüktü ve sürekli, rahatsız edici savaş tehdidine karşı bir yorgunluğu yansıtıyor.

Küçük kızıyla yürüyüşe çıkan Andriy Tyshko, "Putin, Ukrayna'yı yok edebileceğini düşünüyorsa büyük bir hata yapıyor" dedi. Protestonun yakınında yürüyüşe çıkan Iryna Kuprienko, yaygarayı anlamadığını söyleyerek, “Putin'in korkunç şeyler yapabileceğini biliyoruz ama o bile Kiev'i bombalamaya çalışacak kadar deli değil" dedi.

GÖRMEZDEN GELMEK ZORLAŞIYOR

Daha fazla büyükelçilik, çoğu diplomatik personelin tahliyesini duyurdukça ve vatandaşlarına şimdi ayrılmaları veya mahsur kalmaya hazır olmaları gerektiğini söyledikçe, artan gerilimi görmezden gelmek daha da zorlaşıyor. Kiev'deki Amerikan vatandaşları Cuma akşamı ilgili konsolosluk personelinden telefon alarak hemen ayrılma planları yapmalarını söyledi.

Ancak buradaki birçok insan için tam teşekküllü bir istila fikri tuhaf ve mantıksız bir şey olmaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı da dahil olmak üzere birçok Ukraynalı, Rusya'nın oluşturduğu riskin çok iyi farkında olduklarını söylüyor, ancak ABD'nin tehdidin yakın olduğu konusundaki ısrarına pek inanmıyorlar. 

İsminin açıklanmamasını isteyen eski bir Ukraynalı milletvekili, "Bundan oldukça rahatsız olmaya başlıyorum. Ben batı yanlısıyım, ancak bu işgal haberlerinin çıkma şekli bana Rus Telegram kanallarındaki isimsiz kaynaklar ve arka oda bilgilerini hatırlatıyor. Medya histerisi son derece can sıkıcı ve bize sakin olmamızı söyleyen kendi hükümetinize olan güveninizi kaybetmeye başlıyorsunuz" dedi. (Guardian)