Kyiv School of Economics (KSE) tarafından derlenen ve Ukrayna hükümeti tarafından desteklenen tahminlere göre, Vladimir Putin'in Şubat ayındaki işgal emrini vermesinden bu yana toplam doğrudan altyapı hasarı miktarı 92 milyar dolara ulaştı.

Akademisyenler, 2 Mayıs'a kadar olan haftada rakamın neredeyse 4,5 milyar dolar arttığını ve savaştan kaynaklanan kayıpların ölçülmesinin zor olması nedeniyle tahminlerinin muhtemelen gerçek maliyetten daha düşük olduğunu da eklediler.

İşgalden bu yana kayıpların yıllık ekonomik çıktının yaklaşık yüzde 60'ına yükselmesiyle birlikte araştırmacılar, Ukrayna'nın onarım veya yeniden inşası pahalı olacak altyapıda ağır hasar gördüğünü söyledi. 

33 bin metrekareden fazla konut, füzeler ve bombalarla vuruldu ve savaş sırasında toplamda yaklaşık 30 milyar dolar değerinde hasar gördü. 23 bin kilometreden fazla yol ve 90 bin araç bombardımandan dolayı hasar gördü veya kullanılamaz hale geldi. 

RAKAMLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR

KSE, savaşın genel ekonomik maliyetinin 600 milyar dolara, yani yıllık GSYİH’nin neredeyse dört katına çıkabileceğini açıkladı. Rakamlar, Dünya Bankası'nın Nisan ortasında yaptığı ve yaklaşık 60 milyar dolar değerindeki altyapının zarar gördüğünü öne süren tahminlerle karşılaştırılıyor ve bu rakamın yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Geçen ay Uluslararası Para Fonu, Ukrayna ekonomisinin bu yıl muhtemelen yaklaşık yüzde 35 oranında daralacağını, can kaybının, altyapının yıkılmasının ve işçi göçünün savaş yakında sona erse bile ülke ekonomisini uzun yıllar boyunca ciddi şekilde etkileyeceğini açıkladı.

‘YENİ BİR MARSHALL PLANI’ İHTİYACI

Salı günü Ukrayna parlamentosuna hitap eden Boris Johnson, Mart ayında Ukrayna'nın ikinci dünya savaşından sonra Avrupa ekonomilerinin yeniden inşasına yardımcı olmak için kullanılan ABD yardım paketine atıfta bulunarak “yeni bir Marshall planına” ihtiyacı olabileceğini öne sürmüştü. (Guardian)