71 yaşında olan Başbakan Ariel Henry, Moïse'in başkent Port-au-Prince'deki evinde öldürülmesinden iki hafta sonra, Temmuz ayında Haiti'nin başlıca lideri oldu.

Destekçiler Henry'yi, cumhurbaşkanının öldürülmesi ve ardından 2 binden fazla insanı öldüren 7,2 büyüklüğündeki bir depremle sarsılan bir ülkeyi istikrara kavuşturmaya çalışmak gibi tatsız bir görevle boğuşan Haiti'nin tıp camiasının dürüst bir üyesi olarak tanımlıyor. 

Ancak Salı günü Haiti başbakanı, ülkenin başsavcısı Bed-Ford Claude'un bir yargıçtan kendisini şüpheli katılımıyla suçlamasını isteyince Moïse cinayetinin arkasındaki iddia edilen planın merkezine çekildi.

‘’PASAPORTUNA EL KOYULSUN’’

Associated Press'e göre Claude, resmi talepte "Henry'yi kovuşturmaya ve onun doğrudan iddianamesini istemeye yetecek kadar uzlaşmacı unsur var" diye yazdı.Haiti gazetesi Le Nouvelliste, Claude'un göçmenlik yetkililerinden, ortaya çıkan gerçeklerin “ağırlığı” nedeniyle Henry'nin ülkeyi terk etmesini önlemelerini istediğini de söyledi.

Haiti başbakanı hemen bir yorum yapmadı. Ancak geçen hafta sonu, cinayetle ilgilenen müfettişlerin, baş şüphelilerinden biriyle yaptığı iddia edilen telefon konuşmaları hakkında onu sorgulamak istediği yönündeki haberler üzerine, Haiti'nin lideri, görevinden uzaklaştırılmayacağını söyledi ve “gerçek suçluların” izleneceği konusunda ısrar etti.

NEREDE OLDUĞU BİLİNMİYOR

Gönderdiği iki sayfalık talepte Claude, Henry'nin Moïse'in 7 Temmuz'daki silahlı saldırısının ardından adalet bakanlığının eski yetkilisi Joseph FelixBadio ile en az yedi dakika konuştuğunu iddia etti. Henry'nin o sırada Port-au-Prince'deki Montana Oteli'nde olduğu iddia edilirken, Badio'nunMoïse'in evinin yakınında bir yerden konuştuğu düşünülüyordu. Badio henüz yakalanmadı ve şu an nerede olduğu bilinmiyor.

(Guardian)