Şansölye Sözcüsü Daniel Kosak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Avusturya, Slovakya-Avusturya sınırında gece yarısından itibaren sınır kontrolleri başlatacak" diye kaydetti.

Ülkenin İçişleri Bakanı Gerhard Karner gazetecilere verdiği demeçte, tedbirin “kaçakçılık mafyasına karşı tutarlı mücadele, yasadışı göçe karşı tutarlı mücadele” kapsamında başlatıldığını söyledi. Bakan, Prag yönetiminin Perşembe gününden itibaren Slovakya sınırındaki kontrolleri yeniden başlatacağını açıklamasının ardından Avusturya'nın kendisini korumak için "insan kaçakçılığı mafyasından daha hızlı" hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Bakan, ilk on günlük bir süre boyunca 11 sınır geçiş noktasında kontrollerin gerçekleştirileceğini belirtti. Slovak mevkidaşı Roman Mikulec'i planlanan önlemler hakkında bilgilendirdiğini de sözlerine ekledi.

‘DAHA ZENGİN ÜLKELERE GEÇİŞ İÇİN KULLANILIYOR’

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer gazetecilere verdiği demeçte, göç konusunu görüşmek üzere önümüzdeki hafta Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile bir araya geleceğini söyledi. Avusturya daha önce Slovenya ve Macaristan ile sınırlarında kontroller başlatmıştı. Karner'a göre insan tacirlerinin çoğu, daha zengin Batı ülkelerine ulaşmak için Macaristan'ı bir geçiş bölgesi olarak kullanmayı tercih ediyor.

SIĞINMA BAŞVURULARINDA REKOR ARTIŞ

Avusturya İçişleri Bakanlığı'na göre, Ocak ve Ağustos 2022 arasında ülke yetkilileri, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 195'lik bir artışla 56 binden fazla sığınma başvurusu aldı. Bakanlık, başvuruların çoğunun şu anda Hindistan vatandaşlarından geldiğini, ancak başvuranlar arasında giderek daha fazla Pakistanlı, Faslı ve Tunuslu vatandaş olduğunu söyledi.

Schengen ülkeleri, vizesiz bölgenin bir parçası olmasına rağmen, hem göçteki artış hem de pandemi nedeniyle son birkaç yıldır sınır kontrollerini eski haline getiriyor. (RT)