Eski cumhurbaşkanı ve 2 Ekim'de gerçekleşecek olan seçimdeki oy pusulasında İşçi Partisi lideri olarak yer alacak olan Luiz Inacio Lula da Silva, hayatını kaybeden parti mensubuna taziyelerini ileterek “diyalog, hoşgörü ve barış” çağrısında bulundu. 

BOLSONARO KIZIŞTIRIYOR

Seçimde koltuğu tehlikede olan aşırı sağcı lider Jair Bolsonaro, şiddet yanlısı destekçilerin desteğini istemediğini söyledi, ancak “inkar edilemez şiddet olaylarının tarihi” olarak adlandırdığı durumla sol cenaha saldıran bir dizi paylaşım yaptı. 

İşçi Partisi’nde yerel yetkili olan Marcelo de Arruda, Pazar sabahı kendisinin 50. doğum günü partisinde bir Bolsonaro destekçisinin partiyi basması ve ona üç el ateş etmesi sonucu öldürüldü. Lula temalı bir parti düzenleyen Arruda, ölümünden önce ateşe karşılık vererek saldırganı yaraladı.

Saldırı, başka bir Bolsonaro destekçisinin Rio de Janeiro'daki bir Lula kampanyası mitinginde kalabalığın içine dışkı içeren ev yapımı bir cihaz atmasından sadece iki gün sonra geldi. Üç hafta önce Minas Gerais eyaletindeki bir başka olayda, bir dron, Lula yanlısı bir toplantıda dışkı olduğu bildirilen şeyi düşürdü.


Sağcı lider Jair Bolsonaro

UZMANLAR HEMFİKİR: TARTIŞMAYLA ÇÖZÜLEMEZ

Saldırılar, Brezilya siyasetinde, Lula'nın halefi Dilma Rousseff'in görevden alınması ve iki yıl sonra Lula'nın yolsuzluk suçlarından hapse atılmasıyla 2016'da hız kazanan kutuplaşmayla uyuşuyor. Uzmanlara göre o zamandan beri değişen şey, özellikle sağda, siyasi farklılıkların tartışma yoluyla çözülemeyeceğine dair artan algı.

Brezilya Ulusal İnsan Hakları Konseyi Başkanı Darci Frigo, "Başkan da dahil olmak üzere birçoğu faşist fikirlere sahip olan bu aşırı sağ grup, kurumları ve kuralları tanımak istemiyor. Bolsonaro solu ortadan kaldırma kararı aldı ve destekçilerinin bunu yapmak için şiddet kullanmasına, bölmeye ve nefret duymasına izin verdi” dedi. Uzmanlar, Bolsonaro'nun çoğu ankette çift haneli rakamlarla Lula'nın arkasından geldiğini ve onun kışkırtıcı dilinin çoğunun arkasında yenilgi ihtimalinin yattığını söyledi. (Guardian)