Aylarca süren şiddetli muson yağmurları ve sel bin 391 kişinin ölümüne ve 33 milyon kişinin etkilenmesine, yarım milyon kişinin de evsiz kalmasına neden oldu. Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkelerden uçaklar dolusu yardım gelmeye başladı, ancak Guterres, küresel emisyonların yüzde 1'inden daha azına katkıda bulunan ülkeye yardım etmek için yapılacak daha çok şey olduğunu söyledi.

‘DOĞAYA SAVAŞ AÇTIK’

Guterres, "Bir felakete doğru gidiyoruz. Doğaya savaş açtık ve doğa yıkıcı hale geldi. Bugün Pakistan'da, yarın başka bir ülkede" diye ekledi. BM şefinin gezisi, selden etkilenenlere yardım etmek için 160 milyon dolarlık acil durum fonu talebinde bulunmasından kısa bir süre sonra gerçekleşti. Pakistan'a inişinden kısa bir süre sonra, “Pakistan bu iklim felaketine yanıt verirken uluslararası toplumdan büyük destek talep ediyorum” dedi.

Şimdiye kadar, BM kurumları ve birkaç ülke yaklaşık 60 uçak dolusu yardım gönderdi ve yetkililer BAE'nin en cömert bağışçılardan biri olduğunu ve sel mağdurlarına yardım taşıyan 26 uçak gönderdiğini söylüyor.

30 MİLYAR DOLARLIK SEL

Guterres, bazı tahminlere göre Pakistan'ın selden kurtulmak için yaklaşık 30 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Seller, Güney Asya'daki en iyi korunmuş antik kentsel yerleşim yerlerinden biri olarak kabul edilen Unesco Dünya Mirası Alanı olan Mohenjo-daro gibi miras alanları da dahil olmak üzere tüm Pakistan'ı etkiledi. Uygarlık, eski Mısır ve Mezopotamya ile aynı zamana denk gelen 4 bin 500 yıl öncesine dayanmaktadır. (Guardian)