95 BİN CANA MAL OLDU

Muhalefet Senatörü Renan Calheiros tarafından soruşturmayı yürüten bir senato komisyonu için hazırlanan yaklaşık bin 200 sayfalık belgede, Bolsonaro'nun hükümetin aşı edinme fırsatlarını geri çevirdiği, Brezilya'nın aşı kampanyasını geciktirdiği ve bunun tahmini 95 bin cana mal olduğu iddia ediliyor. Raporda, Bolsonaro'nun "doğal enfeksiyon yoluyla sürü bağışıklığı teorisine ve bir tedavinin varlığına dair temelsiz bir inanç tarafından yönlendirildiği" belirtiliyor. Taslak raporun senato komisyonu tarafından oylanması gerekiyor ve rapor, veto edilebilir veya değiştirilebilir. Oylamanın önümüzdeki hafta yapılması planlanıyor.

BOLSONARO’NUN UMRUNDA DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı ve Sağlık Bakanlığı, yorum taleplerine yanıt vermedi. Salı günü erken saatlerde Bolsonaro, destekçilerine soruşturmanın "şaka" olduğunu söyledi ve bu konuda endişelenmediğini söyledi. Raporda ayrıca Bolsonaro'nun üç oğluna yönelik suçlamada bulunulması gerektiği belirtildi. Senatör Flavio, Federal Milletvekili Eduardo ve Belediye Meclisi Üyesi Carlos’la ilgili hazırlanan rapor, "salgını kontrol altına almak için sıhhi önlemlere uymamayı" teşvik eden yanlış bilgiler yaydıklarını iddia ediyor.

Bolsonaro, halk sağlığı uzmanları tarafından sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı çıktığı, sık sık toplum içinde maske takmayı reddettiği ve aşılanmadığını ilan ettiği için geniş çapta eleştirildi. Ayrıca sıtma ilacı hidroksiklorokin gibi hastalık için kanıtlanmamış ilaçların kullanımında ısrar etti.

Raporda, Bolsonaro'nun "temelde hükümetin Covid-19 salgını sırasında yaptığı hatalardan sorumlu olduğu" ve kendisinin Sağlık Bakanlığı'nın kanıtlanmamış tedavilerin kullanımını destekleme konusundaki tavsiyelerine karşı hareket ettiği belirtiliyor. Raporda, topluluklarını virüse karşı savunmasız bırakan eylemler nedeniyle Brezilya'nın yerli nüfusuna karşı soykırım da dahil olmak üzere Bolsonaro'ya toplam 13 suçlamada bulunulması öneriliyor. 

Reuters