Colonial Pipeline, bilgisayar ağlarının ihlal edilmesinden sonra, doğu kıyısının yakıt kaynaklarının yüzde 45'ini taşıyan ve 14 güney ve doğu ABD eyaletinden geçen 5 bin 500 mil uzunluğundaki boru hattını kapattığını söyledi.

Boru hattı benzin, dizel ve jet yakıtı taşıyor. Şirketin web sitesi, her gün yaklaşık 100 milyon galon yakıt taşıdığını ve yedi havalimanına hizmet verdiğini söylüyor. 

‘‘İLGİLİ KURUMLARI BİLGİLENDİRDİK’’

Şirket yaptığı açıklamada, “Colonial Pipeline bu sorunu anlamak ve çözmek için adımlar atıyor. Şu anda, birincil odak noktamız, hizmetimizin güvenli ve verimli bir şekilde eski haline getirilmesi ve normal çalışmaya dönme çabalarımızdır. Bu süreç halihazırda devam ediyor ve bu konuyu ele almak ve müşterilerimiz ile Colonial Pipeline'a güvenenlerin karşılaştığı kesintileri en aza indirmek için özenle çalışıyoruz’’ denildi. Ayrıca, saldırıyı araştırmak için üçüncü taraf bir siber güvenlik firması tutulurken, federal kurumlar ve kolluk kuvvetlerinin bilgilendirildiği söylendi. 

‘RAKİPLER Mİ YAPIYOR?’ 

Fidye yazılımı, mağdur bir kuruluşun verilerini şifrelemeyle karıştırarak çalışır. Suçlular fidye ödemelerinin nasıl pazarlık edileceğine dair talimatlar bırakır ve ödeme yaptıktan sonra hasarı geri almak için yazılım şifre çözme anahtarları sağlar. ABD'li rakiplerin Amerikan enerji tedarikçilerini aksattığına dair uzun zamandır korkular olsa da, fidye yazılımı saldırıları çok daha yaygındır ve giderek daha yaygın hale gelmiştir.

İLK DEĞİL

Colonial Pipeline saldırısı, Amerika’nın kritik altyapısında siber güvenliğin modernize edilmesi ve güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden en son olay. Şubat ayında Florida'daki bir su arıtma tesisi saldırıya uğramıştı. (Guardian)