DGS Başkanı Graça Freitas, "Portekiz, aşırı sıcaktan en fazla etkilenebilecek bölgelerden biri. Yüksek sıcaklık dönemleri için daha fazla hazırlıklı olmalıyız" dedi. 

Kuraklık çeken Portekiz'deki sıcaklıklar geçen hafta 40 dereceyi aştı. Freitas, son birkaç günde düşüşe geçmesine rağmen, yılın bu zamanı için hala normal seviyelerin üzerinde kaldıklarını söyledi.

DGS daha önce 7-13 Temmuz arasındaki sıcak hava dalgası nedeniyle 238 aşırı ölüm bildirmişti, ancak Freitas, ölüm sayısının 18 Temmuz'a kadar olan dönem için bin 63'e yükseldiğini söyledi.

‘GELECEKTE DAHA BÜYÜK FAKTÖR OLACAK’

Lizbon Üniversitesi’nde araştırmacı olan Carlos Antunes, bir röportajda, verilerin sıcak hava dalgaları nedeniyle ölme olasılığı en yüksek kişilerin yaşlı insanlar olduğunu gösterdiğini söyledi.

Gelecekteki ölümlerin sayısının, diğer şeylerin yanı sıra, insanların kendilerini korumak için aldıkları önleyici tedbirlere, bakım evlerinin sakinlerine nasıl yöneldiğine ve altyapıların uyarlanmasına bağlı olacağını söyledi.

Antunes, "İklim değişikliği ile ölümlerdeki bu artışın yoğunlaşması bekleniyor ve bu nedenle etkiyi en aza indirmek için halk sağlığı düzeyinde önlemler almamız gerekiyor" diye ekledi. (Reuters)