Hamle, Kanada'nın 20 yıl önce tanıtıldığında uluslararası bir trend başlatan bir politika olan tütün ürünlerinin ambalajlarına uyarı ekleme yetkisine dayanıyor.

BAKANDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Akıl Sağlığı ve Bağımlılıklar Bakanı Carolyn Bennett konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, "Bu mesajların yeniliğini ve etkisini yitirmiş olabileceği endişesini ele almamız gerekiyor. Tek tek tütün ürünlerine sağlık uyarıları eklemek, bu temel mesajların, sosyal ortamlarda genellikle birer birer sigaraya erişen gençler de dahil olmak üzere, bir paket üzerinde yazılı olan bilgilerden kaçınarak insanlara ulaşmasını sağlamaya yardımcı olacaktır” dedi.

Önerilen değişiklik için bir istişare dönemi bugün başlayacak ve hükümet, değişikliklerin 2023'ün ikinci yarısında yürürlüğe girmesini öngördü. Sigaraların üzerinde yazılı olan tam mesaj değişebilecek olsa da, Bennett şu anki önerinin "Her nefeste zehir" olduğunu söyledi.

Bennett ayrıca sigara paketleri için kanser, diyabet ve damar hastalığı dahil olmak üzere sigaranın sağlığa etkilerinin daha uzun bir listesini içeren genişletilmiş uyarılar da çıkardı.

‘TÜM ÜLKELER YAPACAK’

Kanada, 2000’lerin başlangıcından bu yana fotoğraf uyarılarını zorunlu kıldı, ancak görüntüler on yıldır güncellenmiyor. Kanada Kanser Derneği'nde politika analisti olan Rob Cunningham, doğrudan sigaraların üzerine basılan uyarıların, tıpkı paket uyarıları gibi uluslararası alanda popüler hale gelmesini umduğunu söyledi. Cunningham, "Bu, görmezden gelemeyeceğiniz bir uyarı. Her nefeste, her sigara içen kişiye ulaşacak" dedi. (Guardian)