Ülke hükümeti, gençlerin yasal olarak sigara satın alamamaları için sürekli artan bir satın alma yaşı getirerek, dumansız bir nesil amaçlayan yeni yasaları hayata geçirdi. 

Parlamentoda tartışılan yeni önlemler dünyada bir ilk olarak kabul ediliyor. Düzenlemede, değişen sigara içme yaşının yanı sıra, sigaralardaki nikotini önemli ölçüde azaltılacak ve bunları dükkanlar ve süpermarketler yerine yalnızca özel tütün mağazalarında satılacak.

‘İĞRENÇ VE TUHAF’

Ülkenin sağlık bakanlığından Ayesha Verrall, “On yıllardır tütün şirketlerinin ölümcül ürünlerini giderek daha fazla bağımlılık yaparak pazar paylarını korumalarına izin verdik. Bu iğrenç ve tuhaf. Bu ülkede bir sandviç satışının güvenliği konusunda sigaradan daha fazla düzenlememiz var. Bu tasarıyı getirirken önceliğimiz değerli olanı korumaktır: halkımızı, ailelerimizi, topluluklarımızı" dedi. 

MUHALEFET ENDİŞELİ

Yasanın 2023'te yürürlüğe girmesi beklenirken, kurallar sadece tütün ürünlerini hedefliyor ve elektronik sigara yasal olmaya devam edecek. Muhalefetten Milletvekili Matt Doocey, partinin bu aşamada tasarıyı destekleyeceğini, ancak deneysel doğası hakkında endişelerinin olduğunu söyledi. Doocey, "Düşünülen önlemlerin çoğu henüz uluslararası düzeyde geniş çapta uygulanmadı ve bazı durumlarda Yeni Zelanda bunları dünyada uygulayan ilk ülke olacak. Yeni Zelanda'nın dünyada ilk olacağı konusunda bir sorunum yok. Ancak politikanın test edilmemiş doğası, sonuçlarda önemli bir belirsizlik olduğu anlamına geliyor” dedi. (Guardian)