İlk ayrıntılı araştırmaya göre, Brezil’yanın Amazon kenti Manaus'tan deneyimler, daha önceki corona virüse göre iki kat daha fazla aktarılabilir olabileceğini gösteriyor. 

Ön çalışma, yeniden enfeksiyon olasılığını yüzde 25 ile yüzde 60 arasında tutuyor.

TEKRAR ENFEKTE OLDULAR

Araştırmacılar, yaklaşık bir yıldır Brezilya'da corona virüsü izliyorlar. Manaus, dünyadaki diğer birçok bölge gibi, 2020 baharında büyük bir ilk dalgayla karşılaştı. 

O dönemde birçok insana virüsün orijinal versiyonu bulaşmıştı ve kan testi sonuçları, nüfusun dörtte üçünün bu virüse bir dereceye kadar koruma veya bağışıklık kazandığını gösteriyor. 

Buna rağmen, Manaus'taki insanlar kışın bir başka corona virüs dalgasından kötü etkilendi.

KASIM AYINDA ORTAYA ÇIKTI

Brezilya ve Imperial College London'dan araştırma ekibi, Kasım ve Aralık ayları arasında enfekte olanların bazılarında corona virüsün genetik yapısını inceliyor ve pandemi sonuçlarını modelliyor. 

P.1 varyantı olarak adlandırılan Brezilya varyantının muhtemelen Kasım ayı başlarında ortaya çıktığını, hakimiyet kurduğunu ve hızla yayıldığını ve birçok yeniden enfeksiyona neden olduğunu söylüyorlar.

AŞI ÇALIŞMALARINI ETKİLEYEBİLİR

Veriler başlangıç niteliğindedir, ancak uzmanların şüpheleriyle uyuşuyor ve bu, virüsün önceki sürümleri etrafında tasarlanan mevcut aşıların ne kadar iyi çalışabileceği ve ülkelerin vaka seviyeleri çok yükselmeden kısıtlamaları nasıl kolaylaştırabileceği hakkında soruları gündeme getiriyor. 

Aşıların bu yeni "endişe verici varyantların" bazılarıyla daha iyi eşleşecek şekilde yeniden tasarlanması veya ince ayarlanması için çalışmalar halihazırda devam etmekte ancak mevcut olanlar, özellikle ciddi hastalıklara karşı bir miktar koruma sağlamakta.

(BBC)
(Çeviri: polemikhaber)