Brüksel'de müzakere edilen anlaşma, Sırbistan ile Kosova arasında on yıllardır devam eden bir soğukluğun son alevlenmesini yatıştırıyor, ancak Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini engelleyen daha büyük bir sorunu çözmüyor. Bu sorun, Sırbistan ve eski eyaleti Kosova’nın 2008'deki bağımsızlığının ardından ilişkileri normalleştirmemesi. 

SIRBİSTAN: DAHA KALICI ÇÖZÜMLER BULUNABİLİR

AB'nin Avrupa'nın en zorlu toprak anlaşmazlıklarından biriyle ilgilenen elçisi Miroslav Lajcek, "Bir anlaşmamız var" dedi ve Ayrıntıları paylaştığı Twitter'dan, "İki günlük yoğun müzakerelerin ardından, gerilimi azaltma ve ileriye giden yol konusunda bir anlaşmaya varıldı" şeklinde kaydetti. 

Ancak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, şimdilik daha geniş bir atılım umutlarını küçümsedi. Sırbistan Kosova'nın bağımsızlığını tanımıyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’i ağırladığı Sırbistan'da düzenlediği basın toplantısında Vucic, "Anlaşmanın vatandaşlar için adil olduğunu düşünüyorum. Daha kalıcı çözümler bulabilmemizi istiyorum. Bu, Kosova'nın tanınmasını içeremez" dedi. 

KOSOVA: TEDBİRLER MİSİLLEMEYDİ

Anlaşmaya göre, Cumartesi günü sınırdan çekilecek olan Kosovalı polis birimlerinin yerini NATO askerleri alacak. Pazartesi gününden itibaren her iki ülke de ulusal sembolleri kaldırmak ve vatandaşların serbest dolaşımına izin vermek için araba plakalarına özel çıkartmalar yerleştirecek.

NATO, Haziran 1999'dan bu yana Kosova'da, etnik çatışmayı sona erdirmek için ABD liderliğindeki bir bombalama kampanyasının ardından kırılgan bir barışı denetleyen Birleşmiş Milletler yetkisi altında yaklaşık 5 bin asker bulunduruyor.

Yeni anlaşma, Kosova'nın Sırbistan'dan gelen tüm sürücülerin geçici, basılı bir kayıt belgesi göstermeleri için başlattığı yasağı sona erdiriyor. Priştine, kararının Sırbistan'da 2008 yılından bu yana Kosovalı sürücülere karşı yürürlükte olan tedbirlere misilleme olduğunu söyledi. Lajcek, daha uzun vadeli bir çözüm üzerinde çalıştığını söyledi.

Kaynak: Reuters