USS Ronald Reagan ve beraberindeki saldırı grubundan gemiler, liman kenti Busan'daki bir deniz üssüne demirledi. Gelişi, Kuzey Kore'yi caydırmak için bölgede ABD’nin daha fazla "stratejik varlığının" faaliyet göstermesine yönelik yeni bir baskı altında, şimdiye kadarki en önemli konuşlandırmayı işaret ediyor.

REKOR SAYIDA FÜZE TESTİNİN ARDINDAN

Komutan Tuğamiral Michael Donnelly gemide gazetecilere verdiği demeçte, ziyaretin uzun süredir planlandığını ve Güney Koreli müttefiklerle ilişkiler kurmak ve donanmalar arasındaki birlikte çalışabilirliği artırmak için tasarlandığını söyledi.

Kuzey Kore'ye herhangi bir sinyal olup olmadığı sorulduğunda, "Mesajları diplomatlara bırakıyoruz" dedi, ancak ortak tatbikatların müttefiklerin herhangi bir zamanda herhangi bir yerde tehditlere yanıt verebilmelerini sağlamak için tasarlandığını da sözlerine ekledi. Donnelly, "Taktik ve operasyonları uygulamamız için bir fırsat" dedi.

Güney Kore Devlet Başkanı YoonSuk-yeol, görüşmelerin nükleer silahlarını ve füze gelişimini sona erdirmeye ikna edememesinin ardından bu yıl rekor sayıda füze testi gerçekleştiren Kuzey Kore'ye bir uyarı olarak daha fazla ortak tatbikat ve diğer askeri güç gösterileri için bastırdı.

Kuzey Kore, ABD’nin önceki askeri konuşlandırmalarını ve ortak tatbikatlarını savaşın provası ve Washington ile Seul’un düşmanca politikalarının kanıtı olarak kınıyor. (Reuters)