Pelosi, Asya turu için bugün Malezya'ya indi. Tayvan ve ABD medyası, akşam saatlerinde başkent Taipei'yi ziyaret etmeyi planladığını, ancak resmi bir teyit olmadığını söyledi.

Tayvan kendi kendini yöneten bir adadır, ancak onu ayrılıkçı bir eyalet olarak gören Çin tarafından saldırgan politikalara maruz kalmaktadır. Pekin, Pelosi adayı ziyaret ettiği taktirde "ciddi sonuçlar" konusunda uyardı. ABD, Tayvan ile "sağlam, gayri resmi bir ilişki" dediği şeyi sürdürürken, Tayvan ile değil Çin ile resmi diplomatik ilişkileri var.

BİDEN ‘İYİ FİKİR DEĞİL’ DİYOR

Tayvan Başbakanı Su Tseng-chang muhabirlerin sorularını yanıtlayarak, adanın yabancı konukları "sıcak bir şekilde karşıladığını" söyledi. Tayvan'ın herhangi bir ziyaretçi için "en uygun düzenlemeleri yapacağını" da sözlerine ekledi. Ziyaret, Beyaz Saray için diplomatik bir sorun yarattı. Başkan Joe Biden, ABD ordusunun Pelosi'nin Tayvan ziyaretinin "şu anda iyi bir fikir olmadığına" inandığını söyledi.

Pazartesi günü, Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, Pelosi'nin "Tayvan'ı ziyaret etme hakkına sahip olduğunu" ve "kendi kararlarını verdiğini" ve Beyaz Saray'ın ABD Kongresi'nin bağımsızlığına saygı duyduğunu da sözlerine ekledi. Meclis Başkanı olarak Pelosi, başkan yardımcısından sonra başkandan sonra ikinci sırada.

TAYVAN SAVUNMAYA HAZIR

Çin Dışişleri Bakanlığı, üst düzey ziyaretle ilgili olarak ABD ile iletişim halinde olduğunu ve Washington'un bu konunun ciddiyeti ve hassasiyeti konusunda net olmasını umduğunu söyledi. Bu arada Tayvan Savunma Bakanlığı, adanın yakınındaki askeri faaliyetleri tam olarak kavradığını ve herhangi bir Çin tehdidine karşı kendini savunmaya kararlı olduğunu söyledi. (BBC)