Bu sabah, Abe'nin cesedini taşıdığı düşünülen ve eşi Akie ile birlikte bir cenaze arabası, batı kentinde bir kampanya konuşması sırasında silahlı bir adam tarafından vurulduktan sonra eski başbakanın tedavi edildiği hastaneden ayrıldı. Ulusal yayın kuruluşu NHK'nin bildirdiğine göre, cenaze arabasının eski başbakanın Tokyo'daki ikametgahına doğru gidiyor.

‘DEMOKRASİYİ DURDURAMAZLAR’

Bir zamanlar Abe'nin liderliğini yaptığı Liberal Demokrat Parti ve diğer partiler, Pazar günkü oylamadan önce Cumartesi günü kampanyalarına devam edeceklerini söylediler. Siyasiler, suikastın demokrasiyi durduramayacağını göstermeye kararlı olduklarını söylediler. Bu arada polis, dünyanın en güvenli toplumlarından birinde güpegündüz bir politikacının vurulabileceğinin şoku ve öfkesinin ortasında cinayet için bir sebep bulmaya çalışıyor.

Cuma günü gerçekleşen saldırıda olay yerinde tutuklanan şüpheli, polis tarafından 41 yaşındaki Tetsuya Yamagami olarak belirlendi. Polis, Abe'yi siyasetle ilgisi olmayan konularda kendisinden "memnun olmadığı" için öldürmek istediğini söyledi.

Polis, şüphelinin "belirli bir örgüte" karşı kin beslediğini ve Abe'nin bu örgütün bir parçası olduğuna inandığını söyleyerek, adı açıklanmayan örgütün gerçekten var olup olmadığının net olmadığını da sözlerine ekledi. Birkaç Japon medya kuruluşu örgütü dini bir grup olarak tanımlasa da, örgüte isim vermeyi reddettiler. Polis, zanlının tek başına hareket edip etmediğini araştırıyor. (Guardian)