NATO, bir krize yanıt vermek için tetikte olan 40 bin kişilik bir kuvvetin büyük bir genişlemesi de dahil olmak üzere, Soğuk Savaş'tan bu yana savunmasında en büyük revizyonu önümüzdeki hafta yapmaya kararlı görünüyor.

Askerler ve diplomatlarla yapılan röportajlara ve brifinglere göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, ittifakın Başkan Vladimir Putin'i 30 üye devletinden herhangi birine saldırmaktan nasıl caydırdığı konusunda temel bir yeniden düşünmeyi tetikledi.

‘BİR GECEDE ZİHNİYET DEĞİŞTİ’

Moskova'nın Kiev'e topyekün saldırısını başlattığı 24 Şubat'tan önce pek ilgi görmeyen uzun süredir devam eden savunma planları, liderlerin 28-30 Haziran'da İspanya'da önemli bir zirve için bir araya gelmesiyle gerçek olmaya başlıyor. NATO’dan askeri bir yetkili, "Bir gecede zihniyet değişti. NATO şimdi elektriklenmiş gibi hissediyor. Sistemde dalgalanan enerjiyi hissedebilirsiniz" dedi. 

Bir diplomat, Madrid zirvesinin "radikal bir değişiklik" sağlayacağını veya en azından çerçeveyi kabul edeceğini tahmin etti.

Yeşil ışık yakılması beklenen adımlar arasında şunlar yer alıyor:

İki askeri kaynağa göre, 40 bin kişilik NATO savunma gücünün, muhtemelen altı katına kadar genişletilmesi. Ancak bir NATO kaynağı, çeşitli formüllerin tartışıldığını ve nihai artışın muhtemelen daha düşük olacağını söyledi.

Rusya'yı NATO'nun doğu ve güneydoğu kanadını hedef almaktan caydırmak için bir misyon boyutunda bir artış, eklenmiş binlerce askerle birlikte, çoğu kendi ülkelerinde konuşlandırılacak ve yalnızca gerektiğinde ileri konuşlanacak.

Rusya'nın güvenliğe yönelik "en önemli ve doğrudan tehdit" olarak tanımlanması.

Rus insansız hava araçlarına karşı koymak ve güvenli iletişim sağlamak için ekipman da dahil olmak üzere Ukrayna için yeni bir kapsamlı yardım paketi. (Sky News)