Araştırma, her bir ton karbondioksit emisyonunun neden olduğu hasara verilen parasal bir rakam olan “karbonun sosyal maliyeti” olarak bilinen şeye dayanıyor.

Analiz, 2020 emisyon oranının ötesinde atmosfere pompalanan her 4 bin 434 metrik ton karbondioksit için, küresel olarak bir kişinin artan sıcaklıktan erken öleceği sonucuna varmak için çeşitli halk sağlığı araştırmalarından yararlanıyor. Bu ek karbondioksit, 3,5 Amerikalının mevcut yaşam boyu emisyonlarına eşdeğer. 

74 MİLYON HAYAT KURTARILABİLİR

Araştırmaya göre, ortalama ABD kömür santrali tarafından üretilen, geçen yılın seviyesinin üzerine 4 milyon metrik ton daha eklemek, yüzyılın sonuna kadar dünya çapında 904 cana mal olacak. Daha büyük bir ölçekte, 2050 yılına kadar gezegen ısınma emisyonlarının ortadan kaldırılması, bu yüzyılda dünya çapında beklenen 74 milyon hayat kurtarabilir.

Emisyon salınımından kaynaklanan beklenen ölüm rakamları kesin değil ve sel, fırtına, mahsul kıtlığı ve iklimden kaynaklanan diğer etkilerden kaynaklanan ölümlerden ziyade yalnızca ısıyla ilgili ölümleri hesaba kattıkları için “eksik tahmin” olabilir. Makaleyi yazan Columbia Üniversitesi Dünya Enstitüsü'nden Daniel Bressler, "Her zamanki senaryodan daha agresif olan iklim politikaları izlerseniz kurtarılabilecek çok sayıda hayat var. Ölülerin bu kadar çok olmasına şaşırdım. Bu konuda bir belirsizlik var, sayı daha düşük olabilir ama çok daha yüksek de olabilir” dedi. 

HER YERDE FARKLILIK GÖSTERİYOR

Nature Communications'da yayınlanan araştırma, dünyanın farklı ülkelerinde insanların tüketiminin yarattığı emisyonlardaki büyük farklılıkları gösteriyor. Gazeteye göre, ömür boyu bir kişiyi öldürecek kadar emisyon yaratmak için sadece 3.5 Amerikalı yeterliyken, aynı şeyi yapmak için 25 Brezilyalı veya 146 Nijeryalı gerekiyor.

GUARDİAN