Kaydı iptal edilen bir Londra şirketi olan Savaro Limited hakkındaki ifşaatlar, Beyrut'un her zaman kargonun hedeflenen varış noktası olduğu ve resmi son nokta olan Mozambik olmadığı yönündeki şüpheleri artırdı.

ESAD’I GÜÇLENDİRME ÇABALARI

Ayrıca, Beyrut'ta 2 bin 750 ton amonyum nitrat patlamasının, Suriyeli yetkililerin silahlarda kullanılmak üzere nitrat elde etme girişimlerinin bir yan ürünü olabileceği ihtimalini de ilk kez gündeme geldi. 

Lübnanlı film yapımcısı Firas Hatoum'un yerel televizyon ağı olan Al-Jadeed'de yayınlanan bir araştırması, Savaro ile Suriye savaşının ilk aylarından beri Esad'ı güçlendirme çabalarının merkezinde yer alan üç figür arasında bağlantılar kurdu.

ŞÜPHELİ BAĞLANTILAR

George Haswani, Mudalal Khuri ve kardeşi Imad, Beşar Esad’ın savaş isteğini destekledikleri için ABD tarafından yaptırım uygulanan Rus-Suriye vatandaşlarıdır. Haswani ve Imad Khuri'nin şirketleri, nitratı satın alan Savaro şirketi ile aynı adreste bulunuyor. 

Kargonun resmi varış yeri Mozambik'ti, ancak patlamaya kadar güvenli olmayan bir şekilde depolandığı Beyrut limanına yönlendirildi.

YEREL MAHKEMELERE ŞÜPHEYLE YAKLAŞILIYOR

Herhangi bir yerel soruşturmanın, Beyrut limanının operasyonlarında pay sahibi olan ve gelirlerinde bir kesinti yapan yerel güçler tarafından engelleneceğine dair artan endişeler var.

Beyrut limanı uzun zamandır bakanlıkları beceriksizce yöneten, devlet kasasından hırsızlıklar yapan ve bunları ülkenin iç savaşından sonra gücü elinde tutan liderlere paylaştıran Lübnan'ın 
siyasi sisteminin küçük bir evreni oldu...

(Guardian)