26 yaşındaki Wu Huan adlı kadın, nişanlısının Çinli bir muhalif olarak görülmesi nedeniyle Çin'e iade edilmekten kaçıyordu. Wu, Associated Press'e, Dubai'deki bir otelden kaçırıldığını ve Çinli yetkililer tarafından hapishaneye dönüştürülen bir villada gözaltına alındığını ve burada her ikisi de Uygur olan diğer iki mahkumu gördüğünü söyledi.

ÇİN’İN ARTAN NÜFUZUNU GÖSTERİYOR

Çince sorgulanıp tehdit edildiğini ve nişanlısını onu taciz ettiği için suçlayan yasal belgeleri imzalamaya zorlandığını söyledi. Sonunda 8 Haziran'da serbest bırakıldı ve şimdi Hollanda'da sığınma talebinde bulunuyor.

Çin'de "kara siteler" yaygın olsa da, Wu'nun iddiaları, Pekin'in başka bir ülkede hapishane kurduğuna dair uzmanlar tarafından bilinen tek tanıktır. Böyle bir hapishane, Çin'in, ister muhalifler, ister yolsuzluk zanlıları veya Uygurlar gibi etnik azınlıklar olsun, yurt dışından istediği vatandaşları gözaltına almak veya geri getirmek için uluslararası nüfuzunu nasıl giderek daha fazla kullandığını yansıtacaktır.

KANITLAR DİKKAT ÇEKİCİ

AP, Wu'nun yaşadıklarını bağımsız olarak onaylayamadı veya çürütemedi ve hapishanenin yerini tam olarak belirleyemedi. Ancak gazeteciler, pasaportundaki pullar, kendisine soru soran Çinli bir yetkilinin telefon kaydı ve hapishaneden çifte yardım eden bir papaza gönderdiği mesajlar da dahil olmak üzere doğrulayıcı kanıtlar gördü ve duydu.

Çin Dışişleri Bakanlığı olayı yalanladı. Bakanlık sözcüsü Hua Chunying yaptığı açıklamada, "Size söyleyebileceğim şey, kişinin bahsettiği durumun doğru olmadığıdır" dedi.

Dubai polisi yaptığı açıklamada, yabancı bir ülke adına yerel yetkililer tarafından gözaltına alınan Çinli bir kadının iddialarının yanlış olduğunu ve Wu'nun üç ay önce arkadaşıyla birlikte ülkeden serbestçe ayrıldığını söyledi.

AP