Platformların ana şirketi Temmuz ayında, reklam verenlerin genç kullanıcıları kişisel ilgi alanları da dahil olmak üzere bir dizi seçenek yerine yalnızca üç kategoriye (yaş, cinsiyet ve konum) göre hedeflemesine izin vereceğini açıklamıştı.

‘GENÇLERİN VERİLERİNİ TOPLAMAYIN’

Bununla birlikte, üç kampanya grubu tarafından yapılan araştırma, Facebook ve Instagram'ın, gençlerin web tarama etkinliklerinin ayrıntılarını toplayan dönüştürme yazılımlarının kullanımını sürdürdüğünü belirtiyor.

Facebook ve Instagram'ın bağlı bulunduğu Meta şirketi, verilerin şirketin algoritmaya dayalı reklam dağıtım sistemi tarafından 18 yaşın altındaki kullanıcılara reklam sunmak için kullanıldığını reddetti.

Bulgular, çevre grubu Global Action Plan, büyük teknoloji şirketlerinde reform isteyen Reset Australia ve çocuklara pazarlamaya karşı kampanyalar yürüten Fairplay tarafından yapılan araştırmalarda ortaya çıktı. 

Gruplar, Meta'nın CEO'su Mark Zuckerberg'e açık bir mektupta, Facebook kurucusunu veri toplamayı kaldırmaya çağırdı ve bunun genç kullanıcılar için “gözetim reklamcılığını” etkinleştirmek için kullanıldığını söyledi.

Mektubun imza sahipleri arasında Birleşik Krallık'taki çocuklar için daha sıkı çevrimiçi kontroller için kampanyalar yürüten 5Rights ve ABD merkezli Dijital Demokrasi Merkezi yer alıyor.

‘SADECE REKLAM İÇİN’

Araştırmada, 13 yaşında ve iki 16 yaşında olmak üzere üç sahte hesap kurdu ve araştırmacılar, şirketin yazılımı tarafından toplanan verileri Facebook, Instagram ve Messenger'da "kullanıcılar" ziyaret ettikçe görüntüleyebildiler. 

Araştırmacılar şunları buldu: "Facebook, çocukların açtığı diğer tarayıcı sekmelerinden ve sayfalarından veri toplayabilir ve nereye tıkladıkları, hangi terimleri aradıkları, satın aldıkları veya sepetlerine koydukları ürünler gibi bilgileri toplayabilir. Reklam dağıtım sistemini beslemek dışında bu tür dönüşüm verilerini depolamak için hiçbir neden yok.”

Meta Sözcüsü Joe Osborne, “Verileri şeffaflık araçlarımızda gösterdiğimiz için otomatik olarak reklamlar için kullanıldığını söylemek yanlış. Reklamları 18 yaşın altındaki kişilere kişiselleştirmek için reklam verenlerimizin web sitelerinden ve uygulamalarından gelen verileri kullanmıyoruz” dedi. 

Osborne, "Bu bilgilerin şeffaflık araçlarımızda görünmesinin nedeni, gençlerin iş araçlarımızı kullanan siteleri veya uygulamaları ziyaret etmesidir. Aldığımız verilere, reklam kişiselleştirme için kullanılmasa bile şeffaflık sağlamak istiyoruz" dedi. 

Guardian