Çarşamba günü Başkanlık Parkı'nda düzenlenen ‘Amerika'yı Kurtarmak İçin Yürüyüş’ mitinginde konuşan Başkan Donald Trump, destekçilerini seçim kurulunun oy sayımını protesto etmek için kongre binasına yürümeye çağırdı. 

Başkan, onlara katılacağını söyledi ama nihayetinde bunu yapmadı ancak seçimin hileli olduğu yönündeki iddiaları öne süren bir konuşma yaptı ve gürültülü kalabalığa "Güç göstermelisiniz" dedi. 

Trump'ın emri, binlerce destekçisini, bazılarının kolluk kuvvetlerini alt edeceği, barikatları devireceği ve kongre binasında beş kişinin ölümüne neden olan benzeri görülmemiş bir saldırıyla ayaklanacağı kongre binasına yürüyüşe gönderdi.

ORGANİZATÖRLERE TALİMAT VERİLDİ

Beyaz Saray personeli ve Trump’ın yakın müttefikleri, eski kampanya personeli de dahil olmak üzere başkanın, kongrede çıkan olayları planlamak ve tanıtmak için organizatörlerle birlikte çalıştığını söyledi. 

ABC News'in yayınladığı ses kaydına göre, seçimin ardından yapılan özel bir telefon görüşmesinde Trump, dışarıdaki vekilleri ve organizatörleri olayları düzenlemeye ve başkana kamuoyu desteğini göstermeye hazır olmaya çağırdı.

BAŞSAVCI: KIŞKIRTICILAR DA SORUŞTURULACAK

Başsavcı Karl Racine, Başkan Trump dahil olmak üzere olayların kışkırtıcılarının soruşturulacağını söyledi. Racine, "Sadece kalabalığı değil, şiddeti körükleyenleri de araştıracağız" dedi.