Son yıllarda Çin, büyük ölçüde Müslüman bir azınlık olan Uygur Türklerine “teröre karşı savaş” olarak nitelendirdiği acımasız bir baskı uyguladı.

Sızdırılan liste, bugüne kadar hapsedilen Uygurların isimleriyle ortaya çıkan en büyük liste ve tahminen bir milyon veya daha fazla insanı toplama kamplarına ve hapishanelere atan Çin hükümeti kampanyasının büyüklüğünü yansıtmaktadır. Aynı zamanda ailelerin ve insan hakları gruplarının yıllardır söylediklerini de doğruluyor: Çin, Uygurları kontrol altında tutmak için uzun süreli bir hapis sistemine güveniyor ve hukuku bir baskı silahı olarak kullanıyor.

‘UYDURMA’ SUÇLARLA HAPİS YATIYORLAR

Uluslararası eleştirilere maruz kalan Çinli yetkililer, Uygurların suçlama olmaksızın atıldığı kısa süreli, yargısız toplama kamplarının 2019'da kapatıldığını duyurdu. Bununla birlikte, dikkatler kamplara odaklanmış olsa da, binlerce Uygur Türkü, uzmanların uydurma terörizm suçlamaları olarak nitelendirdiği suçlamalarla yıllarca, hatta on yıllarca hapis yatmaktadır.

Sincan bölgesinde bulunan Konasheher’de 267 binden fazla insan yaşıyor. Listeye göre, ilçe genelinde hapis cezaları ortalama dokuz yıl olmak üzere iki ila 25 yıl arasındaydı. Listedeki kişilerin çoğu 2017 yılında tutuklandı.

Cezalandırılan insanların hayatın her kesiminden olması dikkat çekiyor. Yaş ve cinsiyet fark etmeksizin cezalandırılanlar arasında erkekler, kadınlar, gençler ve yaşlılar var ve hepsinin tek bir ortak noktası var: hepsi Uygur Türkü. Uzmanlar, insanların sadece Uygur Türkü oldukları için hedef alındığını açıkça gösterdiğini söylüyor.

ABD’DEN 10 KAT DAHA FAZLA

Liste, cinayet veya hırsızlık gibi tipik suçları bulunan kişileri içermiyor. Bunun yerine, terörizm, dini aşırıcılık veya geleneksel olarak siyasi muhaliflere karşı kullanılan “kavga çıkarmak ve sorunları kışkırtmak” gibi belirsiz suçlamalarla ilgili suçlara odaklanıyor. Bu, hapsedilen gerçek insan sayısının neredeyse kesinlikle daha yüksek olduğu anlamına geliyor.

Ancak, Adalet Bakanlığı istatistiklerine göre, muhafazakar bir tahminle bile, Konasheher ilçesinin hapis cezası oranı, dünyanın önde gelen hapishanelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'nden 10 kat daha fazla. Ayrıca, bu rakamların en son açıklandığı 2013 yılına ait devlet istatistiklerine göre, bir bütün olarak Çin'den 30 kat daha yüksek. (Guardian)