Ulusal Tiyatro'daki kalabalığın arasında, programdaki her iki filmin de yazarı ve yıldızı olan 24 yaşındaki Kaif Jama vardı. Jama, gümüş, sarı ve yeşil çizgili geleneksel bir Somali elbisesi giyerek, "Bu, ben dahil herkes için bir şey ifade ediyor. Bu film yapmak isteyen her Somalili için" dedi.

MİLİTANLAR HER TÜRLÜ EĞLENCEYİ YASAKLADI

Çinli Mao Zedong'un hediyesi olan Ulusal Tiyatro kapılarını 1967'de açtı. Oyunlara, müzikal gösterilere ve 1980'lerde pan-Afrika film festivallerine ev sahipliği yapan Somali'nin zengin hikaye anlatımı geleneği için önemli bir ev haline geldi.

1991'de Cumhurbaşkanı Siad Barre'nin devrilmesinden sonra, silahlı örgütler birbirlerini uçaksavarlarla bombaladılar ve üs olarak kullandıkları tiyatro için savaştılar. Bina o kadar çok darbe aldı ki, çatışmanın bir senesinde çatı çöktü.

2006 yılında kontrolü ele geçiren militanlar binayı ele geçirdi. Konserlerden futbol maçlarına kadar günah saydıkları her türlü kamusal eğlenceyi yasakladılar.

Afrika Birliği’ninBarış Gücü 2011 yılında başkentin kontrolünü geri aldı ve Batı destekli yeni Somali hükümeti ertesi yıl mekanı yeniden açtı. Ancak bundan sadece üç hafta sonra, bir tören sırasında Eş-Şebab isyanından bir intihar bombacısı altı kişiyi öldürdü. Bina 2020 yılında yeniden açıldı.

(Reuters)