Yeni yayınlanan bir rapor, aşırı hava koşullarının çiftçilik üzerindeki etkisinin devam ettiğini vurguladı. AB'nin yüzde 47'si topraktaki nem eksikliği nedeniyle uyarı koşullarında kalırken, AB'nin yüzde 17'si havanın mahsuller üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle tetikte. 

TARLALARIN VERİMİ DÜŞÜYOR

Bilim insanları, mısır, ayçiçeği ve soya fasulyesi çiftliklerinin performansının sırasıyla yüzde 16, yüzde 15 ve yüzde 12 oranında düşmesiyle birlikte, aşırı koşullar nedeniyle yaz mahsul veriminde bir düşüş öngörüyor. 

Birliğin Ortak Araştırma Merkezi’nin (JRC) çalışmasında, "Mevcut kuraklık en az son 500 yılın en kötüsü gibi görünüyor. Komisyon, sezon sonundaki nihai veriler bu ön değerlendirmeyi doğrulayacak” denildi.

TARIMDAN FAZLASINI ETKİLİYOR

Avrupa'nın İnovasyon, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Üyesi Mariya Gabriel, şiddetli kuraklık ve sıcak hava dalgalarının birleşiminin tüm AB genelinde su seviyeleri üzerinde "benzeri görülmemiş bir stres" yarattığını söyledi. Gabriel, “Şu anda ortalamanın makul bir şekilde üzerinde bir orman yangınları mevsimi ve mahsul üretimi üzerinde önemli bir etki fark ediyoruz” dedi.

Açıklamada, Avrupa’daki sığ nehirlerin normal şartlar altında olduğu kadar fazla elektrik üretemediği, endüstriyel tesisler için çok fazla soğutma sağlayamadığı veya ulaşım hatları olarak hizmet edemediğinden, etki tarım sektörünün ötesine geçiyor. (RT)