Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetinin istifasını istedi. 

Ordunun istifasını istediği Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan facebooktan canlı yayınla halkını sokağa çağırdı.

Paşinyan "Bu bir darbe girişimidir. Şu anda tüm destekçilerimizi Cumhuriyet meydanına davet ediyorum" dedi.

SOKAĞA ÇIKTI

Çağrısının ardından kendisi de sokağa çıkan Paşinyan, elinde megafonla yürüyerek, halka seslendi.

Paşinyan Erivan sokaklarını gezerek megafonla halka sesleniyor...

İŞTE ERMENİ ORDUSUNUN MUHTIRA METNİ

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan tarafından imzalanan muhturada şu ifadelere yer verildi: “Ülkenin içinde bulunduğu bu kadar karmaşık durumda alınan devlet karşıtı ve sorumsuz bir adımlar atılıyor.  Ermeni halkı için bu kritik ve ölümcül durumda yeteri kadar karar veremeyen Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin uzun süredir görevdeki yetkililerin itibarını sarsmayı amaçlayan saldırılarına sabırla tahammül ettik. Ancak her şeyin sınırı var. Ermeni Silahlı Kuvvetleri, görevini onurla yerine getirmiş ve halkla omuz omuza düşmana karşı savaşmıştır. Görevdeki yetkililerin etkisiz yönetimi ve dış politikadaki ciddi hatalar ülkeyi çöküşün eşiğine getirdi. Oluşan durumla hemfikir olan Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, Ermenistan Başbakanı ve hükümetinin istifasını talep ediyor, aynı zamanda Vatan ve Artsakh'ı korurken oğulları ölen kişilere karşı güç kullanmaktan kaçınmaları için uyarıda bulunuyor. İnsanlar her zaman ordunun yanında olduğu gibi, ordu da her zaman halkın yanında olmuştur ”

GENELKURMAY BAŞKANININ GÖREVDEN ALDI

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ilk hamle olarak, muhtıra metnini imzalayan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldı.

Ancak Ermeni ordusunun 'istifa' inadını sürdürdüğü bildiriliyor.
 

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA: DARBE GİRİŞİMLERİNE KARŞIYIZ

Dıişişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ermenistan'da yaşanan gelişmelerle ilgili şöyle konuştu: 

"Her bir ülkede istikrarın olması önemli. Darbe girişimleri ülkelerin istikrarını bozar. Biz dünyanın neresinde olursa olsun darbe ya da darbe girişimlerine karşıyız. Daha detaylı bilgi edinmeye çalışıyoruz, biz de basından takip ediyoruz."

İSTİFASI İSTENİYORDU

Dağlık Karabağ hezimeti sonrası Başbakan Nikol Paşinyan'ın istifası için halkı da protesto gösterileri düzenliyordu...

Eylemlerde protestocular, Başkent Erivan'ın merkezindeki Fransa Meydanı'na yürümüşler, sokakları kapatarak şehir merkezindeki trafiği de durdurmuşlardı.

Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nden Ayk Mamidzhanyan, "Sivil itaatsizliklerin olduğu eylemlerin uzun süre devam etmesi gerekiyor, şehir ara sıra felç edilmeli" demişti.

Son olarak Ermenistan'da 17 muhalif partinin oluşturduğu "Anavatan Kurtuluşu Hareketi" dün Erivan'da hükümet binası önünde "Nikol'suz Ermenistan" sloganları atarak istifaya çağırmıştı.

KARABAĞ'DAKİ SAVAŞ 44 GÜN SÜRMÜŞTÜ

Ermenistan'da geçen yıl Kasım ayında, Paşinyan'ın Dağlık Karabağ'ın büyük bir bölümünü Azerbaycan'a bırakan bir barış anlaşması imzalamasının ardından kitlesel protestolar patlak verdi. 

Rusya'nın aracılık ettiği anlaşma, binlerce kişinin hayatını kaybettiği bölgede 44 gün süren şiddetli çatışmayı sona erdirdi. 

Paşinyan, protestocuların baskısı altında istifa etmeyi reddetti ve  barış anlaşmasını 'acı verici ama gerekli' bir hareket olarak savundu.