Xi, Covid-19 pandemisinin ciddiyetinin netleştiği 2020'nin başından beri Çin'den ayrılmadı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida da dahil olmak üzere G20 ülkelerinden birkaç diğer önemli lider de toplantıya şahsen katılmayacak. Ev sahibi İtalya, zirvenin tüm liderlerin yüz yüze görüşmesini göreceğini ummuştu. ABD Başkanı Joe Biden bizzat katılacağını doğruladı.

GÖZLEMCİLER ‘İKLİM TOPLANTISINA DA GELMEYECEK’ DİYOR

Küresel karbon emisyonlarının yüzde 80'inden sorumlu olan G20 ülkeleri, Pazar günü İskoçya'da başlayacak olan Birleşmiş Milletler COP26 iklim zirvesi öncesinde önemli bir basamak olarak kabul ediliyor.

İklim gözlemcileri, Xi'nin COP26'ya şahsen katılmasının da beklenmediğini, bunun da dünyanın en büyük karbondioksit üreticisinin geçen yıldan bu yana sunulan üç büyük taahhütten sonra İskoçya'daki BM COP26 iklim zirvesinde sunacağı taviz kalmadığına işaret edebileceğini söyledi.

G20 ayrıca, yoksul ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlamasına yardımcı olmak için zengin ülkelerin yılda 100 milyar dolar harcaması gerektiğinin altını çizmeyi amaçlıyor. Bu hedefe, 2009 yılında varılan bir anlaşmaya göre 2020 yılına kadar ulaşılması gerekiyordu, ancak karşılanamadı.

Reuters