Ayrıldıktan sonra, Başbakan Ranil Wickremesinghe, protestocuların devlet dairelerine baskın yapmaya devam etmesi nedeniyle olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi. Sri Lankalı bir yetkiliye göre, günün ilerleyen saatlerinde Wickremesinghe, Rajapaksa tarafından cumhurbaşkanı vekili olarak atandı. 

HAVA KUVVETLERİ DOĞRULADI

Hava kuvvetleri, Rajapaksa, karısı ve iki güvenlik görevlisinin, kaçmasını sağlamak için yetkilerini kullanmasından sonra Çarşamba sabahı erken saatlerde askeri bir uçağa bindiğini doğruladı. Açıklamada, "Anayasa hükümlerine göre ve hükümetin talebi üzerine, Sri Lanka hava kuvvetleri bugün erken saatlerde cumhurbaşkanı, karısı ve iki güvenlik görevlisini Maldivler'e uçurmak için bir uçak sağladı" denildi.

HEDEF ‘KÖTÜ BAŞKAN SIĞINAĞI’

Protestocular, aktivistler ve avukatlar, cumhurbaşkanının çeşitli Rajapaksa aile üyeleriyle birlikte yolsuzluk ve insan hakları ihlalleri iddiasıyla yargılanmasını isterken, Cumhurbaşkanı Rajapaksa hâlâ lider olduğu için tutuklanmaya karşı dokunulmazlığa sahiptir. Rajapaksa'nın uzun süredir gözden düşmüş liderler için sığınak olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne ulaşana kadar resmi olarak istifa etmeyeceği düşünülüyor.

Çarşamba sabahı Maldivler'e gittiği haberi duyulunca, insanların derhal istifa etmesini talep etmesi üzerine başkent Colombo’da protestolar patlak verdi. Rajapaksa'nın Maldivler'e kaçışı, ülkeyi terk etmek için çeşitli yolları denemede başarısız olduğu dramatik bir 24 saat izledi. Havaalanı personelinin pasaportunu havaalanının VIP alanına damgalamayı reddetmesi üzerine Pazartesi gecesi Dubai'ye ticari bir uçağa binmesi engellendi. Hindistan da uçağının inmesine izin vermeyi reddetti.

Başkanın maliye bakanı olarak görev yapan küçük kardeşi Basil Rajapaksa'nın da çifte vatandaş olduğu ABD'ye giderken Dubai'ye giden bir uçağa binmesi engellendi. Basil Rajapaksa'nın da Salı gecesi ülkeyi terk ettiği bildirildi.

‘AİLE SALTANATI’

2019'da seçilen Gotabaya Rajapaksa, Sri Lanka'nın geniş çapta suçlandığı bir mali krize daha da derinden batması nedeniyle aylardır istifa çağrılarına direniyor. Rajapaksa ve üst düzey hükümet görevlerinde bulunan ailesinin 5 üyesi, ülkeyi gıda, yakıt ve ilaç ithal etmek için herhangi bir döviz olmadan bırakan ve enflasyonu rekor seviyelere iten yaygın yolsuzluk ve kötü yönetimle suçlanıyor. (Guardian)