Corona virüs kurbanlarının cesetleri aileler tarafından talep ediliyor ancak daha sonra sağlık yetkililerinin sıkı denetimi altında İslam hukukunda yasak olan bir uygulama yakılıyor. 

Ancak virüs tarafından ölen 19 Müslümanın aileleri, başkent Kolombo'daki bir morgdan ceset talep etmeyi reddettiler ve Başsavcı Dappula de Livera tarafından çıkarılan ölü yakma kararını tetikledi.

5 KİŞİ ŞİMDİDEN YAKILDI

De Livera’nın sözcüsü Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Aileler tarafından talep edilmeyen COVID-19 kurbanlarının cesetleri, karantina düzenlemeleri uyarınca yakılabilir" dedi ve cesetlerin bu hafta yakılacağını ekledi. 

Polis, Çarşamba günü beş kişinin yakıldığını söyledi. Azınlık topluluğu ve sivil toplum grupları tarafından Yüksek Mahkeme'ye sunulan 12 dilekçe ile Müslümanlar bu politikaya itiraz etti.

AMAÇLARI MARJİNALLEŞTİRMEK

Uluslararası Af Örgütü'nde araştırma görevlisi olan Rehab Mahamoor, Kolombo'dan El Cezire'ye Müslümanların dini inançlarına karşı yakılmasının "haksız" olduğunu söyledi.

Mahamoor, "Uluslararası kılavuzlar açıkça COVID-19 kurbanlarının cesetlerinin gömülebileceğini veya yakılabileceğini belirtiyor ve Sri Lanka salgını Müslüman toplumunu daha da marjinalleştirmek için kullanmaya devam ediyor" dedi. 

Sri Lanka Müslüman Konseyi, ülkenin koronavirüs kurbanlarının çoğunun Müslüman olduğunu söyledi.

HASTANEYE GİTMEYE KORKUYORLAR

Bir konsey sözcüsü, yakılmak istemedikleri için topluluk üyelerinin COVID-19 testi pozitif çıkarsa tıbbi yardım istemekten korktuğunu ekledi. Geçen ay İslam İşbirliği Teşkilatı Sri Lanka'yı Müslümanların aile üyelerini “dini inanç ve yükümlülükleri doğrultusunda” gömmelerine izin vermeye çağırdı.