Wickremesinghe, şiddeti körüklediğini düşündüğü kişilere müsamaha göstermeyeceğini açıkça belirterek “Hükümeti devirmeye çalışırsanız, cumhurbaşkanlığı ve başbakanlık makamını işgal ederseniz, bu demokrasi değildir; hukuka aykırıdır” dedi.

Yeni lider, “Onlarla yasalara göre sıkı bir şekilde ilgileneceğiz. Protestoculardan oluşan bir azınlığın, siyasi sistemde bir değişiklik için haykıran sessiz çoğunluğun özlemlerini bastırmasına izin vermeyeceğiz” diye ekledi. 

YEMİN ETTİ

Geçtiğimiz gün cumhurbaşkanı ilan edildikten bir saatten kısa bir süre sonra, protestocular ülkenin her yerinde toplandı. 

73 yaşındaki Wickremesinghe, Perşembe sabahı küçük bir törenle Sri Lanka'nın sekizinci cumhurbaşkanı olarak yemin etti. Ofisinden yapılan açıklamada, Başyargıç Jayantha Jayasuriya'nın başkent Colombo'daki sıkı bir şekilde korunan parlamento kompleksinde yeminini ettiği belirtildi.

Milletvekilleri tarafından cumhurbaşkanı seçildikten sonra Wickremesinghe, muhalefet partilerine “bölünmeye son” çağrısında bulundu ve “ileriye dönük olarak ulusal bir konsensüs oluşması için herkesi bir araya getirmek” istediğini söyledi. Ancak, ana muhalefet partileri mağlup ettiği başkan adayına destek sözü verdikten sonra, Wickremesinghe'nin halk tarafından kabul edilebilir bir partiler arası birlik hükümeti kurup kuramayacağına dair sorular devam ediyor.

Wickremesinghe altı kez başbakanlık yaptı ve Rajapaksa ailesine yakın. Protestocular, geçmişte yapmakla suçlandığı gibi Rajapaksa ailesini sorumlu tutulmaktan koruyacağından ve yürütme başkanlığı sistemine son verilmesi de dahil olmak üzere protesto hareketinin talep ettiği anayasa değişikliğini başlatmayacağından korkuyorlar. (Guardian)