DEVLET GARANTİLİ PROJE

Yeni tavizler, Arap dünyasının en kalabalık ülkesinin mücadele ettiği her iki alanda da özel yatırımı ve teknolojik gelişmeyi teşvik etmek için tasarlandı.
Fonun CEO'su Ayman Soliman'a göre, yeni tuzdan arındırma tesislerine yatırım, hükümetin suyu satın almayı ve yerel ve endüstriyel tüketicilere büyük bir sübvansiyon gerektirecek bir indirimle yeniden satmayı garanti etmesiyle başlayacak.

Yeni tesisler günde toplam 2,8 milyon metreküp üretecek ve bu miktar daha uzun vadede iki katına çıkacak. Mısır şu anda günde yaklaşık 800 bin metreküp tuzdan arındırma kapasitesi kurdu ve hükümet fondan alınan rakamlara göre 2050 yılına kadar 6,4 milyon metreküp hedefliyor. Darbeyle başa gelen Sisi yönetimindeki ülkede ordu, altyapı geliştirmeye öncülük etmek için kullanıldı, şimdiden 27 tuzdan arındırma tesisi inşa etti ve özel firmalar bazılarını Mısır'ın kurak deniz kıyılarındaki tatil yerlerine kurdu.

MALİYETİ DÜŞÜRME PLANLARI

25 yıllık imtiyazlar kapsamında firmalar kendi inşaat müteahhitlerini getirecek ve enerji için yüksek verimli yenilenebilir kaynaklar kullanacak. Soliman, şu ana kadar yatırımcı tepkisinin güçlü olduğunu söyleyerek, "İhtiyacımız olan her türlü kapasiteyi oluşturmak için teklifler aldık. Yatırımcının üç kat daha fazlasını inşa etme iştahı var" dedi.

Varlık fonu, yenilenebilir enerji, tesis inşaatında ölçek ekonomileri ve yeşil finans dahil yaratıcı finansman kullanarak, metreküp tuzsuz su başına yaklaşık bin dolarlık tahmini sermaye maliyetini yüzde 20-25 oranında azaltmayı umuyor. Mısır'ın Kızıldeniz ve Akdeniz kıyılarındaki özel tatil köyleri, hatta golf sahaları, tuzdan arındırma için pahalı fosil yakıt enerjisini kullanıyor.

Reuters