ABD, 330 binden fazla Amerikalıyı öldüren COVID-19 ile boğuşurken, ülke genelinde silahlı çatışmalar ve cinayetler arttı. Bu sebeple ülke, yalnızca salgın nedeniyle değil, aynı zamanda silahlı şiddet aniden arttığı için ölümcül hale geldi. Yetkililer ve bazı uzmanlar, ani yükselişin kesin bir nedeni olmadığını söylüyorlar. 

Bunun yerine, corona virüsünün neden olduğu sosyal ve ekonomik kargaşaya, George Floyd’un ölümünün ardından polise karşı halkın hissiyatına ve yoksul topluluklarda iş ve maddi refah eksikliğine katkıda bulunan faktörler olarak işaret ediyorlar.

BELEDİYE BAŞKANI: BIKTIK!

Artışın görüldüğü Detroit eyaletinde Aralık ortasına kadar yaklaşık 7 bin silah ele geçirildi ve 5 bin 500'den fazla yasa dışı silaha el koyuldu. Geçen yıl bu rakam 2 bin 797’ydi. 

Polis şefi olan James Craig, "Böyle bir ani artış görmedim. Ama aynısı diğer şehirlerde de meydana geldiğinde hepimizin ortak yönü nedir? İşte o zaman corona virüs hakkında düşünmeye başlıyorsunuz" dedi. 

Washington Belediye Başkanı Muriel Bowser ise, "Şehrimizdeki iğrenç suçlardan hepimiz bıktık" dedi.

EN ÇOK AZINLIKLAR DARBE ALDI

Michigan Eyalet Üniversitesi'nden sosyoloji profesörü olan Carl Taylor'a göre, koronavirüsün yaptığı şey, siyahi toplulukların bazılarının halihazırda uğraşmakta olduğu tüm hayal kırıklığı ve öfkeyi şiddetlendirmek oldu. 

Virüs, ülke çapında 333 binden fazla insanı öldürdü ve azınlıklar en ağır darbe aldı. Taylor, "Salgın kesinlikle topluluğumuzun birçok yerinde patlayan sonsuz bir bombanın tetikleyicisi oldu" dedi. Suç dalgalanmasını gösteren en sarsıcı istatistik,
ülkenin üçüncü büyük şehrinde aile içi şiddetle ilgili cinayetlerin sayısı geçen yıla göre yüzde 60'ın üzerinde artmasıdır.

HER EYALETTE RAKAMLAR NEREDEYSE İKİYE KATLANDI

Ekim ayının başlarında, Philadelphia eyaletinde 2019'da işlenen 356 cinayet, 2020 yılında neredeyse ikiye katlandı. Milwaukee eyaleti ise 1991'den bu yana en fazla cinayet kaydederek yeni bir rekora imza attı. 

Ve Chicago'da, üç yıldır düşen cinayet sayısının ardından, geçen yılki rakam olan 475'e kıyasla, toplam sayı 739'a fırladı. Daha küçük olan eyaletlerde de durum benzer.

(Al Jazeera)
Çeviri: İsmail Cömert