Yetkililerin önceki Ömer El Beşir hükümetine sadık askerleri suçladığı geçen haftaki darbe girişimi, 2023'e kadar sürmesi ve sonunda seçimlere gidilmesi gereken bir geçiş sırasında iktidarı paylaşan askeri ve sivil gruplar arasında bölünmeleri ortaya koydu.

'ORDU HALKIN ORDUSU'

Birçok protestocu, Hartum'un dışından Atbara ve Madani şehirlerinden trenle geldi. Bin kişilik bir kalabalık Madani treninin gelişini kutladı, tepeye tırmandı, ulusal bayraklar sallayarak ve Sudan ordusunun lideri General Abdel Fattah al-Burhan'a atıfta bulunarak, "Ordu, Burhan'ın ordusu değil, Sudan'ın ordusudur" diye tezahürat yaptı. 

22 yaşındaki üniversite öğrencisi Eman Salih, "Bugün darbeyi engellemek ve sivil yönetime geçmek için geldik. Ordunun devrimimizi kontrol etmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

ORDU: BİZE SAYGISIZLIK EDİLDİ

Sivil yetkililer protestocuları selamladı. Ancak bir Reuters muhabiri, güvenlik güçlerinin daha sonra toplantıyı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz bombası attığını söyledi.

Geçen haftaki darbe girişiminden sonra sivil yetkililer, askeri liderleri sınırları aşmakla suçlarken, generaller ekonominin ve siyasetin siviller tarafından kötü yönetildiğini belirtilken, güçlerinin ihmal ve kendilerine saygısızlık edildiğini söyledi.

Ordu, ekonomik krizin tetiklediği aylarca süren protestoların ardından Nisan 2019'da Beşir'i görevden almıştı. daha sonra sivil Özgürlük Güçleri ve Değişim Koalisyonu (FFC) ile bir güç paylaşımı anlaşması imzaladı. FFC, Beşir yönetimini dağıtmak için çalışan bir görev gücünün merkezi Hartum karargahında birleşen Perşembe günkü gösterileri destekledi.

Reuters