Sudan, geçen yıl Ekim ayında ilk açıklandığı sırada siyasi partileri tarafından reddedilmesine rağmen ABD ile İbrahim Anlaşması’nı imzaladı. Çarşamba günü Sudan Başbakanı yaptığı açıklamada, Adalet Bakanı Nasredeen Abdulbari'nin ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile anlaşmayı imzaladığını söyledi. Açıklamada, "Bu hareket, Sudan'ın 27 yıl sonra ilk kez Dünya Bankası'ndan yıllık 1 milyar doları aşan finansmana erişimini yeniden kazanmasını sağlayacak" dedi. Hartum'daki ABD büyükelçiliği, anlaşmanın "Sudan'a istikrar, güvenlik ve ekonomik fırsatlara giden dönüştürücü yolda daha fazla yardımcı olacağını" söyledi.

MUHALEFET NORMALLEŞMEYE KARŞI

İmza, ABD Başkanı Donald Trump'ın Sudan'ın İsrail ile ilişkilerini normalleştirmeye başlayacağını açıklamasından sadece iki ay sonra geldi. Sudanlı siyasi partiler, hükümetin İsrail ile ilişkileri normalleştirme kararını açıklandığı sırada reddettiler ve yetkililer anlaşmaya karşı bir muhalefet cephesi oluşturacaklarını söylediler. Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) siyasi koalisyonunun en önemli ikinci bileşeni olan Sudan’ın Popüler Kongre Partisi Ekim ayında yaptığı açıklamada, Sudan halkının normalleşme anlaşmasını kabul etmek zorunda olmadığını söyledi.

ANLAŞMALAR FİLİSTİN’İ ZAYIFLATTI

Geçen yıl, Trump yönetimi İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn arasındaki diplomatik anlaşmaları sağladı. Bu, Ürdün'ün 1990'larda İsrail'i ve 1970'lerde Mısır'ı tanımasından bu yana ilk kez gerçekleşti. Fas ayrıca İsrail ile diplomatik ilişkiler kurdu. Anlaşmaların tümü coğrafi olarak İsrail'den uzak olan ve Arap-İsrail çatışmasında küçük rol oynamış ülkelerle yapılıyor. Anlaşmalar, İsrail'in tanınmasının ancak barış sürecinde tavizler karşılığında verilmesi gerektiğine dair uzun süredir devam eden Arap mutabakatını aşındırarak Filistin’in zayıflamasına da katkıda bulundu. (Al Jazeera)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com