Kötüleşen ilişkiler, demokratik sivil yönetime kırılgan geçişi, eski Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'in görevden alınmasından bu yana iki yıl içinde en sıkıntılı konuma getirdi.

ASKERİ VE SİVİL YÖNETİCİLER BİRBİRİNİ SUÇLUYOR

Sudan'daki geçiş sürecinde uzun süredir belirsiz olan askeri ve sivil ortaklar, Beşir'e sadık askerler tarafından Salı günkü darbe girişiminin ardından birbirine girdi. Generaller, politikacıları silahlı kuvvetleri yabancılaştırmak ve gerektiği gibi yönetememekle suçladı. Sivil yetkililer, orduyu iktidarı ele geçirmek için kışkırtmakla suçladı.

Pazar günü, 30 Haziran 1989 Rejimini Kaldırma ve Kamu Fonlarını Geri Alma Komitesi üyeleri sabah, ordunun korumasını komitenin karargahından ve mal varlıklarından geri çekildiğini söylediler. Askerlerin yerini polis memurları aldı. Amacı, devrik hükümetin siyasi ve mali aygıtını dağıtmak olan komite, Beşir'in altında görev yapan geçiş sürecine katılan askeri generaller tarafından eleştirildi.

'PROTESTOLARA HAZIR OLUN'

Komite lideri ve Sudan'ın en yüksek otoritesi olan ortak askeri-sivil Egemen Konsey Üyesi Mohamed Al-Faki Süleyman, resmi korumasının da geri çekildiğini söyledi. Komite karargahında devrim yanlısı ve asker karşıtı sloganlar atan büyük bir kalabalığa seslenen Süleyman, halktan gerekirse sokak protestolarına geri dönmeye hazır olmalarını istedi.

Süleyman, ‘’Kanımızın son damlasına kadar hükümetimizi, halkımızı ve demokratik geçişi savunacağız, demokratik geçişe yönelik herhangi bir tehdit varsa, sorumluluğumuz gereği sokakları dolduracağız ve en ön saflarda olacağız” dedi.

Beşir'in görevden alınmasına yol açan 2018-2019 ayaklanmasına öncülük eden Sudan Profesyoneller Derneği yaptığı açıklamada, orduyla ortaklığın sona ermesi çağrısında bulundu. Egemen Konsey Başkanı General Abdel Fattah al-Burhan yaptığı konuşmada ordunun geçişe karşı bir darbe yapmayacağını, ancak sivil politikacıları eleştirmeye devam edeceğini söyledi.

Reuters